A Magyar Történelmi Emlékek – Okmánytárak – Egyháztörténeti Források sorozat 18. köteteként megjelent a Giuseppe Garampi és az egri Eszterházy-könyvtár gyarapítása, 1776–1790 (Dokumentumok) című 408 oldalas kötet.

Giuseppe Garampi bécsi pápai nunciusnak és montefiesconei érseknek (1725–1792), és Eszterházy Károly egri püspöknek (1725–1799), illetve Büky József egri püspöki könyvtárosnak 1777–1790 közötti, a líceumi könyvtár fejlesztése ügyében folytatott levelezése teljes körű összegyűjtésével és közzétételével Fejérdy András, intézetünk igazgatóhelyettese, tudományos főmunkatársa és Soós István, intézetünk nyugalmazott tudományos főmunkatársa a további kutatásokhoz kínálnak biztos alapot.

garampi borito

A széles körű levéltári kutatásokon alapuló kötet pontosítja a Garampi közreműködésével folyó egri könyvgyűjtések kronológiáját, és minden korábbinál teljesebb képet rajzol a bécsi nunciusnak az egri könyvtár létrehozásában játszott – a művek beszerzésén vagy ajánlásán túl a bibliotéka teljes gyűjtőkörének meghatározására és a beszerzett könyvek tudományos szakrendjének kialakítására is kiterjedő – szerepéről. A korabeli európai könyvpiacot kitűnően ismerő Garampi itt közölt levelei nem csupán az egri és hazai könyvtártörténet, hanem a 18. század végi könyvkereskedelem, illetve Garampi művelődéstörténeti szerepének kutatói számára is jól hasznosítható, eddig nagyobbrészt ismeretlen adatokat tartalmaznak.

A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceum Kiadója által kiadott kötetet 2023. november 23-án az Egyházi mecenatúra a 18. századi Magyarországon című tudományos konferencián mutatták be Egerben.

A rendezvény meghívója itt látható:

mecenatura konf. plakat