Gyáni Gábor akadémikus, intézetünk kutatóprofesszora 2023. november 16-án a Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) meghívására tartott előadást A magyar arisztokrácia történeti problémái címmel. 

A magyarországi arisztokrácia a korabeli Európa egyik, ha nem a leggazdagabb, politikailag különösen befolyásos képviselője volt, amely még a két háború között is komoly vagyoni erővel és némi politikai befolyással, bár ekkor már csökkenő társadalmi presztízzsel rendelkezett. Az arisztokrácia korabeli imázsa és kivált a történeti-történetírói megítélése azonban többnyire negatív volt, ami hosszú időn át gátolta a vele kapcsolatos történeti kutatásokat. Az utóbbi egy-másfél évtizedben gyökeresen megváltozott ez a helyzet. Az esemény keretében Gyáni GáborSzilágyi Adrienn tudományos munkatárssal a témáról közösen készítendő könyvük fontosabb eredményeiről adott számot, nagyjából az 1848-as polgári átalakulást követő száz év vonatkozásában. 

Az előadás itt 1:04:40-től visszanézhető:

 

November 18-án Fónagy Zoltán tudományos főmunkatárs az EME és a KAB közös szervezésében megrendezett konferencián vett részt, melyre a jobbágyfelszabadítás 175. évfordulója kínált alkalmat. Kollégánk „Örültünk végtelenül, hogy most már nem robotolunk, se dézsmát nem adunk”. A jobbágyfelszabadítás mint személyes tapasztalat címmel tartott előadást. A konferencia programja itt érhető el.

Végül, december 12-én Cieger András tudományos tanácsadó a KAB meghívására és a BBTE Magyar Történeti Intézete közreműködésével megrendezett előadásában 2021-ben megjelent könyve (A magyar országgyűlés története a dualizmus korában I. A képviselőház) legfontosabb eredményeit foglalta össze.

obabj37fqm80w8kc8s 1

Cieger András ugyanaznap délelőtt bekapcsolódott Pál Judit egyetemi tanár (BBTE) szemináriumába is, ahol a mesterképzésen részt vevő hallgatóknak a dualizmus korának politikai kultúrájáról beszélt.