Turbucz Dávid, intézetünk tudományos munkatársa Horthy Miklós, a haditengerésztiszt című könyvének bemutatójára 2022. november 30-án került sor a Libri Könyvpalotában. A kötetről ismertetőt közölt az Újkor.hu és a szerzővel interjú készült a Kossuth Rádióban


librikonyvbemutato btkA könyvbemutató a Libri Könyvpalotában

A Libri Könyvpalotában 2022. november 30-án megtartott könyvbemutatón Turbucz Dáviddal a Horthy Miklós, a haditengerésztiszt című kötet kapcsán Ablonczy Balázs, intézetünk tudományos főmunkatársa, osztályvezetője beszélgetett, aki az Újkor.hu történettudományi ismeretterjesztő portál számára rövid ismertetőt is írt a könyvről:

Horthy Miklós tengernagy életének megírásával sokan próbálkoztak már. Volt köztük mennybemenesztős-rajongós, szándékoltan elítélős, felületes, katonás és teljesen tájékozatlan. Volt köztük magyar, német, francia és amerikai szerző. Egyik sem nyújtott, mert nem is nyújthatott teljes képet – mégha az eddig Horthyról megjelent biográfiák némelyikének érdemeit hiba is lenne elvitatni. [...]

librikonyvbemutato2 1

Turbucz Dávid mostani könyve (Horthy Miklós, a haditengerésztiszt) a bécsi archívumokban, magyar kutató által még nem nagyon bolygatott forrásokat feltárva mutatja be a kenderesi földbirtokos-családból jövő, nem különösebben tanulásőrült Horthy Miklós pályáját és kezdetben lassú, majd egyre gyorsuló iramú felemelkedését az osztrák–magyar haditengerészetben. Turbucz nem fél tabukat dönteni: beszél Horthy kimondottan gyenge tanulmányi eredményeiről, meglátja a flottán belüli patrónusait (elsősorban Rudolf Montecuccoli tengernagyot), mérlegre teszi a szárnysegédi éveket az idős I. Ferenc József mellett, beszél a sokakat izgató tetoválásról, és arról: mi vezette az uralkodót arra, hogy egy sorhajókapitányt nevezzen ki hadiflottája parancsnokának 1918 elején: megelőzve ezzel 13 sorhajókapitányt (köztük 8 volt évfolyamtársát) és 20 tengernagyot.

A teljes cikk itt olvasható.


 

Horthy Miklós 36 esztendőt szolgált az Osztrák–Magyar Monarchia haditengerészetében. Kadétként kezdte tanulmányait 1882-ben, és 50 évesen, mint altengernagy, a flotta utolsó parancsnokaként adta át a hajóhadat 1919-ben, az I. világháború győzteseinek. Turbucz Dáviddal e három és fél évtized főbb eseményeit áttekintő kötete apropóján Kiss Péter Ernő is beszélgetett a Kossuth Rádió Egyszer volt… című műsorában. Az interjú  itt hallgatható meg.