Intézetünk évzáró rendezvényén, 2023. december 19-én átadták a Péter Katalin-díjat, amelyet idén Géra Eleonóra történész-levéltáros, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Művelődéstörténeti Tanszékének habilitált docense nyert el.

A díj célja a kora újkori történész szakma kiváló teljesítményeinek elismerése, amelyhez Péter Katalin szellemi hagyatéka teremtett alapot. A HUN-REN BTK Történettudományi Intézet Péter Katalin történészre emlékezve olyan szerzői műveket jutalmaz, amelyek a kora újkori magyar történelem (1526–1800) tárgykörében jelentek meg, műfajra való tekintet nélkül. A díjazott mű lehet monográfia, szövegközlés, vagy egy nagyobb lélegzetű, meghatározó jelentőségű tanulmány. 

 img 20231219 111001  

 1. Oborni Teréz laudációja. 2. Géra Eleonóra. Fotók: Szőts-Rajkó Kinga/HUN-REN BTK TTI

A 2023. évi Péter Katalin-díj nyertesének, Géra Eleonórának munkásságát a rendezvényen Oborni Teréz, intézetünk tudományos főmunkatársa, osztályvezetője méltatta, aki elmondta, hogy a díjazott A polgárváros rendje – Társadalom, tér, nyilvánosság Budán (1686-1741) című új könyvét, amelyet a Kuratórium nagy elismeréssel díjazott, ez évben Budapest Főváros Levéltára adta ki. A szerző szélesebb kutatási területe a 18-20. századi várostörténet, azon belül is különös érdeklődéssel fordult Pest-Buda 18−19. századi története felé. Érdeklődési köréhez tartozik a korszak városi igazgatástörténetén kívül az életmód- és mentalitástörténet, a családok és a mindennapi élet története. Munkásságának egy része a protestáns egyháztörténet különféle területeihez is kötődik. 

img 20231219 111923 img 20231219 110853

1. Fejérdy András, Molnár Antalés Mihalik Béla Vilmos. 2. Molnár Antal átadja a Péter Katalin-díjat Géra Eleonórának. Fotók: Szőts-Rajkó Kinga/HUN-REN BTK TTI

Géra Eleonóra most megjelent kötete a török hódoltságtól megszabadult, újjáépülő Buda városát sajátos szemszögből mutatja be. Olyan, a politikai nyilvánosságot jelképező közigazgatási, hivatali fórumokon kívül eső nyilvános tereken keresi az újjáalakuló társadalom összetartó erejét, a kialakuló normákat, mint a korabeli fogadók vagy fürdők világa, vagy éppen azok a hétköznapi társadalmi rituálék, mint a közös ünnepek, lakomák és más rendezvények, amelyek a városi lakosság kohéziós erejét jelentették. A szerző korábbi munkáiban is foglalkozott már a korabeli Budával. 2014-ben jelent meg Kőhalomból (fő)város, Buda város hétköznapjai a 18. század elején című kötete, majd ezt követte 2019-ben a Házasság Budán, Családtörténetek a török kiűzése után újjászülető (fő)városból 1686-1726 című munkája.


A Péter Katalin-díjat 2022-ben, első alkalommal Újlaki-Nagy Réka, intézetünk tudományos munkatársa kapta Christians or Jews? – Early Transylvanian Sabbatarianism (1580–1621) című munkájának elismeréseként.