MTT boritoMegjelent a Magyar Történelmi Társulat könyvsorozatának harmadik kötete Hét társulati elnök címmel. Egyed Ákos, László Andor, Ress Imre, Törő László Dávid, Ujváry Gábor, Baráth Katalin, Rácz György hét emblematikus társulati elnök személyiségét és tudományszervezői munkásságát, valamint a tudományos társaság kihívásait tárgyalják tanulmányaikban. A kötet szerkesztője inézetünk posztdoktor kutatója, Szilágyi Adrienn. A tartalomjegyzék elérhető itt

Fodor Foti borito IOttoman Military and Administrative Order on the Lower Danube during the Time of Mehmed the Conqueror. The Ottoman Tax Registers of Nicopolis, Vidin and Braničevo/Fatih Sultan Mehmed Döneminde Tuna Boyunda Osmanlı Düzeni. Niğbolu, Vidin ve Braniçeva Tahrir Defterleri címmel jelent meg a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont kiadásában Halil Inalcik, Evgeni Radushev és Uğur Altuğ könyve. A kötet az újonnan indított 21st Century Studies in Humanities című sorozat első része. A sorozat szerkesztője intézetünk igazgatója, az MTA BTK főigazgatója, Fodor Pál. A kötet címnegyede itt látható, a tartalomjegyzék pedig itt olvasható.

Az Indiana University Tetmajer Bizottsága pályázatot hirdet magyar nyelvű könyvek és kéziratok angol nyelvre fordítására. Pályázni a magyar történelemmel foglalkozó könyvvel vagy kézirattal lehet. A fordítót a Tetmajer Bizottság jelöli ki. A pályázat benyújtásának határideje 2018. december 1. Legfeljebb egy mű kap támogatást a 2019. évre. A kéziratokat a pályázók egy 10-12 oldalas angol nyelvű szinopszissal és angol nyelvű tartalomjegyzékkel Borhi László számára küldjék meg az alábbi e-mail-címre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Jelentős angolszász kiadó szándéknyilatkozatát, ha van ilyen, szintén mellékelni kell. Az el nem fogadott kéziratokat törlik, a nyertes értesítést kap.

Tisztelt Munkatársak!

Az MTA BTK-nál munkavédelmi képviselő(k) megválasztására 2018. augusztus 23-án létrejött Választási Bizottság, melynek tagjai Darázsy Beatrix (RI), Markó Veronika (ITI), elnöke Tóth Ferenc (TTI) ezúton tájékoztatja az MTA BTK valamennyi munkavállalóját, hogy a szervezetnél kötelező a munkavédelmi képviselő-választása, amely a Kutatóközpont munkavállalóinak jogosultsága.

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata