DSC 0251A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Őstörténeti Témacsoport két munkatársa, Sudár Balázs és Petkes Zsolt a Pro Traditio felvidéki civil szervezet és a prágai magyar diákokat tömörítő Ady Endre Diákkör meghívására 2017. február 28-án előadást tartott a Prágai Magyar Intézetben.

Bővebben...

Valtoallitas B1 kicsiMegjelent a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága közös kiadásában a Váltóállítás – Diktatúrák a vidéki Magyarországon 1945-ben című tanulmánykötet Csikós Gábor, Kiss Réka és Ö. Kovács József szerkesztésében. A könyv a Magyar vidék a 20. században-sorozat első darabja. A Horváth Gergely Krisztián vezette több mint huszonöt fős Vidéktörténeti Témacsoport kutatásainak súlypontját az 1940-es évektől bekövetkezett, struktúraváltoztató jelentőségű társadalomtörténeti események vizsgálatára helyezi, a ránk hagyományozódott narratívákkal szemben a történeti forrásoknak adva elsőbbséget. Jelen kötetben  az MTA Székházában 2015. szeptember 29-én tartott konferenciához kapcsolódó tanulmányok látnak napvilágot. A Tartalomjegyzék itt, a szerkesztők Előszava pedig itt olvasható.

Bővebben...

315Ötödik rendezvényét tartotta 2017. március 10-én az Alkotóművészeti Szalon a Cseh Tamás Archívumban, ezúttal a Március 15. Társaságot állítva a középpontba. A rendezvényen részt vett intézetünk igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, Fodor Pál is. A részletek itt olvashatóak.

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata