bences konyvbemutato meghivo2018. január 22-én (hétfőn) 11:00 órai kezdettel kerül sor a Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején I. című kötet bemutatójára a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában (Bp. 1014 Bécsi kapu tér 2–4.). A rendezvényen, amelyen részt vesz Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát is, Balogh Margit, intézetünk tudományos főmunkatársa, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont titkárságvezetője mutatja be a kötetet. A meghívó itt látható.

SorAz Ez Sör! – A sernevelőtől a sörgyárig című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Bp. 1036 Korona tér 1.) havonta várja Sörszalon című rendezvényére az érdeklődőket, ahol a belépővel a kiállítás is megtekinthető. 2018. január 17-én (szerdán) 19:00 órától intézetünk tudományos munkatársa, a kiállítás egyik szaklektora, Katona Csaba lesz a Sörszalon vendége. További részletek itt olvashatóak.

magyar emlkek borto2018. január 16-án (kedden) 17:00 órai kezdettel mutatják be Kovács István, intézetünk ny. tudományos főmunkatársa és Mitrovits Miklós, intézetünk tudományos munkatársa Magyar emlékek Lengyelországban című kötetét a budapesti Lengyel Intézetben (Bp. 1065 Nagymező u. 15.). Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni itt lehet.  A részletes program itt olvasható.

kepkivagas 0Intézetünk tudományos főmunkatársa, Csaplár-Degovics Krisztián, a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott előadást 2018. január 5-én a múzeum által szervezett Magyarország Fehér Rózsája című kiállítás kísérőprogramjaként. A kiállítás Apponyi Geraldine és Ahmet Zogu albán király házasságkötését mutatja be. Csaplár-Degovics Krisztián előadása (Magyarország Fehér Rózsája és az ismeretlen vőlegény) a házasságkötés történelmi előzményeit és háttértörténetét mutatta be.

Jezs2018 január 10-én (szerdán) 16:00 órától kerül sor a Párbeszéd Háza Pedro Arrupe-termében (Bp. 1085 Horánszky utca 20.) a Jezsuita jelenlét Győrben a 17–18. században. Tanulmányok a 375 éves Szent Ignác-templom történetéhez c. könyv bemutatójára. A kötetet intézetünk tudományos főmunkatársa, Molnár Antal és Terdik Szilveszter, az Iparművészeti Múzeum főmuzeológusa ismerteti. A meghívó itt látható.

Közelgő eseményeink

Nincsenek események

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata