A magyar honlapok történetében vélhetően újdonságnak számít a 2013. szeptember 17-étől a Google keresőn is elérhetővé vált honlap, a nevpont.hu. A portálra látogató olvasó ugyanis nemcsak egy szokványos honlapot, hanem a szerkesztő, Kozák Péter – a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete munkatársa – véleménye szerint egy nemzeti életrajzi adatbázist is böngészhet.

A nevpont.hu célja az, hogy megismertesse a látogatót a 19. századtól napjainkig élt és tevékenykedett alkotók (írók, költők, művészek, politikusok, szerkesztők, tudósok stb.) munkásságával. A honlap arra vállalkozik, hogy a hagyományos lexikoncikkeknél mélyebb életrajzokban mutassa be a magyarság elmúlt kétszáz évét, generációk jeles képviselőinek életútját, kísérletet tegyen híres és kevéssé ismert honfitársaink tevékenységének elfogulatlan összegzésére. Az utókor kötelessége az, hogy feltárja az elődök cselekedeteit, mindazon honpolgárunk sorsát, aki ezért a hazáért élt, küzdött és meghalt, s az emléke máig közöttünk él függetlenül attól, hogy politikailag melyik oldalon állt, jó vagy esetleg rossz szándékkal milyen hibákat, vétkeket vagy bűnöket követett el.

A nevpont.hu elsősorban pályaképeket közöl, amelyek újdonsága, hogy a hozzáférhető publikus források alapján a megszokott életrajzoknál részletesebb családi, munkahelyi és egyéb személyes adatokat is közzétesz lényegesen gazdagabb bibliográfiai tájékoztatóval; nem elhallgatva azt sem, hogy sok esetben a könyvészetekben fellelhető adatok ellentmondanak a lexikonokban elterjedt tényeknek: ezen ellentmondásokat az életrajz is jelzi! További újdonság még, hogy az életrajzok kitérnek az illető személy emlékezetére, az utóélet megragadható tényeire, a pályarajznak az emlékezetkultúrában betöltött fontosabb adataira. A honlap az első napon közel 6000 életrajzot szemléz, amelyet egy szabad szavas keresés és egy foglalkozásmutató egészít ki. A szerkesztő szándéka szerint az év végén már közel 10 000 pályaképet lehet böngészni többféle keresési profillal, természetesen a korábbi cikkek állandó karbantartásával, a vélhetően igen sok hiba folyamatos kiszűrésével. Az adatbázis „létszáma" néhány év múlva, az utalókkal együtt 35 000-40 000 fő is lehet, nélkülözhetetlen segítséget nyújtva mindenkinek, aki a magyarság története iránt érdeklődik, éljen bárhol is az országhatáron belül vagy kívül.