Moldva2017. június 13-án (kedden) 11:00 órakor kerül sor intézetünk tudományos munkatársa, Jakó Klára A moldvai és a havasalföldi vajdák magyar nyelvű levelezéséről című előadására. Helyszín: intézetünk Tanácsterme (Bp. 1097 Tóth Kálmán utca 4., B. ép., 5. em. 33.). A meghívó itt olvasható.

Bertnyi 62017. május 18-án Pozsonyban tartott előadást a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója, intézetünk tudományos főmunkatársa, ifj. Bertényi Iván Theorie und Praxis. Die zwei Gesichter der "Magyarisierung" címmel a Szlovák Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete szervezésében. A rendezvény meghívója itt olvasható.

SzécIntézetünk tudományos főmunkatársa, Fónagy Zoltán 2017. május 16-án Bécsben, a Collegium Hungaricumban tartott előadást Széchenyi István – egy modern személyiség címmel. Az előadás apropója, hogy május végéig a CH-ban látható az a roll-up kiállítás, amelyet intézetünk főmunkatársa a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából készített Széchenyi születésének 225. évfordulója alkalmából.

Bővebben...

TFIntézetünk tudományos tanácsadója, Tóth Ferenc 2017. május 3-án könyvbemutató előadást tartott a  Párizsi Magyar Intézetben. Az előadásában a tavaly megjelent kétnyelvű kötétében közölt új tudományos eredményeket osztotta meg a közönséggel. A előadás után az intézet igazgatója, Havasi János és Pierre Merkling kapitány – az haguenau-i Esterhazy-huszárezred katonatisztje, hadtörténész – tartott a mai francia huszárokat bemutató vetítéses beszámolót. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a párizsi magyar katonai attasé és a téma számos francia tudományos képviselője. A rendezvény meghívóját itt lehet elolvasni.

Közelgő eseményeink

Nincsenek események

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata