CUAn Empire within the Empire. Habsburg Hungary  in the 19th Century and after the Dissolution címmel kerül sor nemzetközi tudományos konferenciára a pozsonyi Comenius Egyetemen (Šafárikovo námestie 6  81000 Bratislava) 2018. március 26–27-én. A rendezvényen előadóként Gyáni Gábor akadémikus, kutató professzor, témacsoport-vezető, Varga Bálint tudományos munkatárs és a Trianon 100 "Lendület" Kutatócsoport képviseletében Bódy Zsombor képviselik intézetünket. A részletes program itt olvasható.

A Szent Koronáról szóló konferenciára kerül sor 2018. március 22-én (csütörtökön) 10:00 órai kezdettel az Országház Delegációs Termében (Bp. 1055 Kossuth tér 1–3.). A rendezvényen Tóth Endre A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények című kötetét bemutatja Fodor Pál, intézetünk igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, míg Pálffy Géza tudományos tanácsadó, a "Lendület" Szent Korona Kutatócsoport vezetője és Tóth Gergely tudományos munkatárs előadóként képviseli intézetünket. A meghívó itt olvasható.

SorsA Nemzeti Emlékezet Bizottsága és közreműködő partnerként az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága a Sorsfordítás. A paraszti társadalom felszámolása, 1945–1962 című vándorkiállítás elindítása alkalmából konferenciát rendez 2018. március 23-án (pénteken) 10:00 órai kezdettel az Országház Delegációs Termében (Bp. 1055 Kossuth tér 1–3.). A rendezvényen előadóként Horváth Gergely Krisztián tudományos főmunkatárs képviseli intézményünket. A meghívót itt, a program pedig itt tekinthető meg.

Nemz2018. március 19-én (hétfőn) 10:00 órai kezdettel az Országház Felsőházi üléstermében (Bp. 1055 Kossuth tér 1–3.) kerül sor a Nemzetiségek és törvényhozás Magyarországon című konferenciára. A rendezvényen intézetünket előadóként Cieger András tudományos főmunkatárs és Szarka László tudományos főmunkatárs, témacsoport-vezető képviseli. A meghívó itt, a program pedig itt olvasható.

Gyozo kepMagyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet Mondern Magyar Irodalmi Osztálya 2018 őszén, várhatóan októberben megrendezi az első világháború „mikrotörténelmi” vizsgálatát célzó konferenciasorozatának harmadik részét Üdvözlet a győzőnek címmel. A szervezők érdeklődéssel fogadják az irodalom, zene, képzőművészet, tánc, színház, film, folklór, a tömegkultúra, a korabeli médiu­mok, a köznyelv, közgondolkodás, a kulturális intézmények történetével foglalkozó előadá­so­kat. A 100 szavas absztraktokat 2018. április 15-ig várják a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. A konferenciafelhívás elérhető itt.

Közelgő eseményeink

MUHI 777
P, ápr. 6. 10:00

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata