Apor Az elképzelt köztársAz MTA BTK Történettudományi Intézet kiadásában megjelent a Magyar Történelmi Emlékek – Értekezések sorozat következő kötete: Apor Péter: Az elképzelt köztársaság. A Magyarországi Tanácsköztársaság utóélete, 1945–1989 címmel. A kötet tartalomjegyzéke itt tekinthető meg.
A kötet ára 3000 Ft. Kiadói kedvezménnyel megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az MTA BTK Történettudományi Intézetében (Bp. 1014 Úri u. 53. I. emelet 57., kedd, péntek 9–15 óráig) vagy megrendelhető a e-mail címen, illetve a 224–6700/624 telefonszámon. A kötet a kiadón kívül néhány napon belül kapható lesz a Polihisztor Könyv Kft. könyvesboltjában (amely a TTI-től közvetlenül megrendelt kiadványok átvételi pontjaként is működik) és webáruházában is, valamint partnereinknél.

Mi tesz elvont történeti értelmezéseket hitelessé? Meglepő módon ez a teoretikus kérdés jelentette a magyar kommunista pártvezetők és propagandatörténészek egyik legfőbb gondját az 1956. októberi–novemberi antisztálinista felkelés elfojtása után, a diktatúra helyreállítását követő években. A Szovjetunió katonai ereje által megteremtett Kádár-kormány sajátos történeti érvelés segítségével kívánta uralmát alátámasztani. Miközben az új kommunista vezetés a demokratikus és függetlenségi törekvések elnyomását azzal igyekezett igazolni, hogy meg kell védeni az országot az ellenforradalmi veszélytől, 1956 októberének képét a rövid életű Tanácsköztársaság bukását követő 1919-es fehérterrorral való feltételezett történeti folytonosság tételére próbálta alapozni. Mivel Kádár János és pártvezető társai számára életbevágó fontossággal bírt, hogy kézzelfoghatóvá tegyék a fehérterror „első” és „második” kiadása között elképzelt történeti folytonosságot, kiemelkedő jelentőségűvé vált, hogy a Tanácsköztársaság olyan hihető megjelenítését alkossák meg, mely képes illeszkedni az újkori magyar történelem átfogó újraírásának programjába. E munka témája ez a folyamat, a Tanácsköztársaság revízióinak 1949 és 1959, a harmincadik és a negyvenedik évforduló közötti tekervényes története, egészen 1989-ig.