Lymbus 2014 06 13 87062014. június 13-án, 11.00 órai kezdettel került sor a Lymbus. Magyarságtudományi Közlemények 2012–2013. évi összevont számának, valamint a periodika honlapjának bemutatójára a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet Tanácstermében. A rendezvényen köszöntőt mondott Fodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, aki elmondta, örömmel vállalta a kiadvány támogatását, hiszen a történettudományban első a forrás, és olykor egy egészen apró forrás is rendkívül fontos lehet. A szerkesztőknek jó munkát kívánt. A bemutatót Ujváry Gábor, a Lymbus főszerkesztője vezette. A legújabb kötetet Oborni Teréz, az MTA BTK TTI főmunkatársa és Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója mutatta be. A honlapot Lengyel Réka, a Lymbus felelős szerkesztője és Katona Csaba, a Lymbus szerkesztőbizottságának tagja, a honlap szerkesztője ismertették.

Az évkönyv 2003-ban jelent meg először, ez a 10. kötete. A könyvek több intézmény összefogásával jelentek meg. A múlt évben az MTA BTK felkarolta a támogatást, a legújabb szám és a honlap teljes egészében intézményünk támogatásával született.

Lymbus 2014 06 13 8709Oborni Teréz összefoglalójában, amelyet kritikai megjegyzések és ötletek is színesítettek, rámutatott, hogy a „lymbus” a sehová sem sorolható levéltári anyagok általános neve. A kiadvány leginkább külföldi levéltárak magyar vonatkozású anyagait közli. Az előadó ezután röviden ismertette a legújabb kiadványban található forrásokat, az orvosi „életvezetési tanácsoktól” a nászdalon, a sírfeliraton és a hagyatéki leltáron át a jobbágylevelekig és a házastársi panaszdalig. Az évkönyv által művelt műfajt „kalászatnak” hívták korábban, mutatott rá az előadó. A kiadvány bemutatását Szakály Sándor folytatta további források ismertetésével, mondván, hogy minden olyan adat létfontosságú, mely bizonyos történelmi korok jobb mLymbus 2014 06 13 8702egértését szolgálhatja.

A Lymbus honlapját bemutató Lengyel Réka és Katona Csaba megköszönték a szerzők munkáját, és elmondták: bár az évkönyvek megtalálhatók a világhálón, a honlap létrehozására azért volt szükség, hogy a bőséges anyagban a kutatók eligazodhassanak és kereséseket hajthassanak végre. Természetesen pdf fájlok formájában is megtalálhatók lesznek az egyes számok, de a kulcsszavak és a keresőfelület bevezetésével sokat egyszerűsödik majd a kutatómunka. Ezek a segítségek új irányokat jelölhetnek ki a forráskutatásokban. A tervek szerint a honlap a jövőben kéziratkatalógusok linkjeivel és egyéb, az olvasókat segítő funkciókkal gazdagodik majd. Nem véletlen az MTA BTK más honlapjaival való strukturális hasonlóság, a készítők célja volt az egységesség, egyszerű használhatóság. A kiadványt a szerkesztők a Facebookon is népszerűsíteni fogják.