DSC 00222017. szeptember 15-én a szászországi Altranstädtben került sor a European Network of Places of Peace tudományos tanácsadó testületének alapító gyűlésére. Mint ismeretes, itt kötött békét 1706. szeptember 24-én XII. Károly svéd király és Erős Ágost szász választófejedelem. Az újonnan megalakult tudományos tanácsban az ENPP magyar partnervárosát, Vasvárt intézetünk tudományos tanácsadója, Tóth Ferenc képviselte. A tanácskozáson bemutatták az ENPP új honlapját és elfogadták az ENPP Tudományos Tanácsának alapító nyilatkozatát.

saly e1505019359847Kultúra és társadalom a kiegyezés korában címmel került sor a Magyar Történelmi Társulat idei nyári táborára 2017. augusztus 15–17. között Zamárdiban. A konferencia teljes programja itt tekinthető meg, az Újkor.hu részletes beszámolója pedig (Fóris Ákos tollából) itt olvasható.

 

TihanyA Tihanyi Bencés Apátság Vendégségben a szerzeteseknél címmel tartotta meg a Múzeumok Éjszakája alkalmából rendezvényeit 2017. június 23-án és 24-én. Az apátsági gasztronómiai kiállítások bejárásásban, a vezetésben, az apátsági sörök és kávé kóstolásaban Rákossy Anna és Saly Noémi muzeológus mellett intézetünk tudományos munkatársa, Katona Csaba kalauzolta az érdeklődőket. Részletes beszámoló itt olvasható.

 

SorEz sör! A sernevelőtől a sörgyárig címmel nyílt meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum legújabb kiállítása 2017. június 23-án. Az MKVM és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös kiállítása a magyarországi sörgyártás és -fogyasztás mutatja be. A Kulich Julianna, Hegedűs Krisztián, Maczó Balázs és Török Róbert által rendezett tárlat egyik szakmai lektora intézetünk tudományos munkatársa, Katona Csaba volt. További részletek itt olvashatóak.

 

Közelgő eseményeink

Nincsenek események

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata