gyor Kollath2017. április 25-én az MTA BTK TTI „Lendület” Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport a győri Széchenyi téri ásatásokról, az eddigi eredményekről, a kutatás további lehetőségeiről tartott workshopot. A kutatócsoport tagjai közül Kolláth Ágnes A győri Széchényi tér régészeti kutatásai, Benda Judit Kalmárboltok Győrben címmel tartott előadást, majd ezt követően egy hosszabb megbeszélésre került sor, melyen a régészet, a történelem és a művészettörténet kutatói vettek részt:

Bővebben...

mixtex 02017. április 18-án az MTA BTK két Lendület kutatócsoportja, az MTA BTK RI Mobilitás Kutatócsoport és az MTA BTK TTI Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport Mixtura texturalis. Ember és textil a Kárpát-medencében címmel közös konferenciát tartott. A konferencia előadásai a bronzkortól, vagyis a Kr.e. 2. évezredtől a koraújkorig tárgyalták a textilművesség fejlődését és a szövetek előállítási és felhasználási lehetőségeit. Az interdiszciplináris konferencián régész, restaurátor, kémikus, történész előadók más-más szemszögből, egymást kiegészítve mutatták be lezárt, illetve folyamatban lévő kutatásaikat.

Bővebben...


textil meghivo small Oldal 1 2017. április 18-án az MTA BTK TTI „Lendület” Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport és az MTA BTK RI „Lendület” Mobilitás Kutatócsoport Mixtura texturalis. Ember és textil a Kárpát-medencében címmel konferenciát rendez az MTA Humán Tudományok Kutatóházában (1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4. B épület, 5. emelet, Tanácsterem). Az eseményen intézetünk munkatársai közül előadást tart Weisz Boglárka tudományos főmunkatárs, az MTA BTK TTI Lendület Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport vezetője (A textil „útjai”), Skorka Renáta tudományos munkatárs, a kutatócsoport tagja (A szövőipar ragadozói), valamint a kutatócsoport tagjai közül Mordovin Maxim (Textilről textil nélkül). A rendezvény programja itt olvasható.

2Skorka logo017. április 16-án 18.00 órai kezdettel kerül sor a székesfehérvári Szent István Király Múzeum dísztermében a Fejedelmi kincsek – Erdélyi tallérok című időszaki kiállítás megnyitójára. A szakmai megnyitót a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont „Lendület” Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport tagja, a kiállítás kurátora, Tóth Csaba tartja. A meghívó itt látható, a kiállításról részletesebb leírás alább olvasható.

Bővebben...

MGE Meghivo 20170127 2017. január 27-én 14.30-kor az MTA BTK TTI „Lendület” Középkori Magyar Gazdaságtörténeti Kutatócsoport és az MTA−ELTE Válságtörténeti Kutatócsoport szervezésében, a Magyar Gazdaságtörténeti Évkönyv 2016, Válság – Kereskedelem című kötet könyvbemutatójára kerül sor az ELTE BTK Szekfű Gyula könyvtárában. A meghívó itt olvasható.

Középkori gazdaságtörténet

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata