Palffy es Deak S 3Nagy érdeklődés kísérte a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) és intézetünk szervezésében működő Clio Filmklub 2016. december 2-i vetítésén a "MTA BTK TTI Lendület” Szent Korona Kutatócsoport A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című filmjének bemutatását. A promóciójához sok segítséget nyújtott Bárány Krisztián, a film rendezője is. Szakértőink ezúttal intézetünk részéről Pálffy Géza, a Kutatócsoport vezetője, míg a MaNDA részéről Deák-Sárosi László voltak.

 

A film a Kutatócsoport tudományos kutatómunkáját és felfedezéseit kívánja ismeretterjesztő stílusban a nagyközönség számára bemutatni. Tematikusan dolgozza fel a Szent Korona és legfőbb szereplései, a magyar uralkodókoronázások, illetve ezek segítségével Magyarország és a magyar állam fordulatokban gazdag históriáját. A film a Szent István-i államalapítástól öt magyar koronázóvárosba és a koronánk sok-sok különleges helyszínére kalandozva egészen az 1916 végi utolsó királykoronázásig tárgyalja múltunkat.

 

A vetítés után a közönség soraiból számos kérdés érkezett. A koronázás kulisszatitkairól is érdekes részleteket tudhattunk meg. Felvetődött a legitimitás kérdése is. A választott király és a tényleges király fogalma is tisztázódott. Pálffy Géza és Deák-Sárosi László beszélgetése során megtudtuk, hogy egy kutatási projekt lezárásaként született ez az ismeretterjesztő film szponzorok támogatásával, ugyanakkor egy nagyszabású történelmi filmhez jelentős állami támogatásra lenne szükség.