A Szent Korona Kutatócsoport könyvbemutatója Szegeden

00 Ikonkep PlffyGza s Tth Gergely Szegeden2017. április 10-én a Szegedi Akadémiai Bizottság Székházának Dísztermében könyvbemutatóval egybekötött előadás és pódiumbeszélgetés keretében mutatták be az intézetünk tudományos tanácsadója, Pálffy Géza vezette MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport elmúlt évekbeli legfontosabb tudományos eredményeit és kiadványait. A kutatói teamet a vezetője mellett intézetünk tudományos munkatársa, Tóth Gergely képviselte.

 01 A Lendlet Kutatcsoport kiadvnyai Szegedre is eljutottakAz esemény házigazdája és moderátora, Glässer Norbert, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének adjunktusa volt. A meghívó itt olvasható, a Tóth Gergellyel készült riport itt tekinthető meg.

  02 A rendezvnyt Glsser Norbert egyetemi adjunktus vezetteA rendezvényre az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Néprajzi Munkabizottságával, az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoporttal és az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékével együttműködésben került sor.

03Plffy Gza elads kzbenGlässer Norbert köszöntője után előbb Pálffy Géza tartott bevezető előadást A „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport eddigi eredményei címmel, amelyben bemutatta a kutatócsoport legfőbb felfedezéseit és eddig megjelent mintegy tucatnyi kiadványát.

04 Tth Gergely nemrg megjelent monogrfijrl beszltMajd izgalmas pódiumbeszélgetés keretében a jelenlévők elsősorban Tóth Gergely nemrég megjelent monográfiájájának (Szent István, Szent Korona, államalapítás a protestáns történetírásban, 16–18. század) újdonságait, valamint a kutatócsoport jövőbeli terveit ismerhették meg. A beszélgetést a szegedi közönség szép számú kérdése zárta, amely a kutatócsoport nagysikerű koronafilmének 2016. november 23-i ugyanitt tartott bemutatóját követően ezúttal a Lendület-kutatók sokszínű kiadványait (köztük a film DVD-jét) is megtekinthette és megvásárolhatta.

 

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata