Molnár Antal, intézetünk igazgatója és tudományos tanácsadója, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főigazgató-helyettese az utóbbi hetekben számos sajtóorgánumnak nyilatkozott, elsősorban a Pápai Történettudományi Bizottságába történt kinevezésével kapcsolatban. A vatikáni történeti kutatások jelentőségéről az  M1 Híradóban és a Hír TV stúdiójában beszélt még február végén, a Karc FM Keresztény értékek című műsorában pedig a Bizottság működéséről is szót ejtett, amelyet úgy kell elképzelni, mint egy akadémiai vagy egy tanácsadó testületi munkát.

A Blikk 2021. március 1-ei számában Fény derülhet a Vatikán eddig rejtett titkaira? Ferenc pápa történészet lett a hazai tudóscímmel jelent meg róla írás, amelyben Molnár Antal így nyilatkozott: „Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy a 30 tagú testület tagja lehetek. Egyúttal mérhetetlen bizalom is. Megvallom, meglepetésként ért, hogy Ferenc pápa engem kért fel erre a posztra. Ez számomra visszajelzés, hogy tudományos munkámmal és a Római Magyar Akadémia vezetőjeként eltöltött öt évemben hozzá tudtam tenni a világ egyháztörténetéhez"

Mintha vírustagadókat támogatna az állam” – csúcstörténész a Magyarságkutatóról és az alternatív tudományról címmel a VálaszOnline-on 2021. március 3-án jelent meg az interjú, amelyet Ablonczy Bálint készített Molnár Antallal, és amely beszélgetés – mint a címe is mutatja – számos témára kitért: „A történész tudja: egy középkori krónika állítása még nem az igazság. Valóban volt a magyar nemességnek a középkorban hun származástudata, amiképpen a lengyelek szarmatáknak, a szlovákok nagymorvák utódainak tartották magukat, nem is beszélve a Romániában sokáig kizárólagos dák-római kontinuitásról. A 16–17. században művelt szerzők azt is leírták, melyik nép melyik bibliai vagy mitológiai szereplőtől származik, nyilván a mai tudásunk alapján másként látjuk a kérdést. Aki ezt nem fogadja el, az nincs tisztában a történettudomány elmúlt néhány évszázados fejlődésével. Ez ugyanolyan, mintha én bizonyos betegségeket piócákkal, érfelvágással akarnék gyógyítani, mondván, őseink így csinálták, bízzunk az ő tudásukban.”

Molnar Antal cover VSZ

2021. március 5-én a Klubrádió Délelőtt című műsorának vendége volt Molnár Antal mint az egyik legmagasabb nemzetközi pozíciót betöltő magyar történész. 2021. március 7-én a Magyar Kurír közölt vele beszélgetést Először van magyar tagja a Pápai Történettudományi Bizottságnak címmel. „Úgy érzem, az én feladatom az, hogy Magyarország, illetve tágabb értelemben a közép- és délkelet-európai térség történelmét bevigyem a bizottság munkájába, hiszen a térségből Magyarországnak van Rómában a legnagyobb intézményrendszere.” – mondta el többek között Molnár Antal. 

Másnap a Népszavában jelent meg írás a kinevezéséről A titkok könyvtára címmel. Bár itt nem szólaltatták meg, a cikk hangsúlyozta: „Molnár Antal a testület első magyar tagja.

2021. március 9-én az M5 Librettó című műsorában kérdezték többek között arról, hogy mi lesz a munkája a Történettudományok Pápai Bizottságában. Molnár Antal rámutatott, hogy elfoglaltságai főleg egy klasszikus bizottsági munkát jelentenek majd, és ehhez nem szükséges Rómába költöznie.  

Molnar Antal M5

AKatolikus Rádió Kerengő című műsorának 2021. március 10-én nyilatkozott arról, hogyan is lesz valaki a Pápai Történettudományi Bizottság tagja – egyedüli magyarként eddig a Bizottság történetében.

2021. március 14-én a Magyar Hang A katolikus egyház köszöni, jól van címmel adott közre egy vele készült beszélgetést. „A kinevezéskor elsősorban a személy a fontos, ám a megbízatás nem teljesen független magyar mivoltomtól sem. A történettudósok és az egyház közötti együttműködést koordináló bizottság a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt helyez arra, hogy nemzeti összetétele kiegyensúlyozott legyen, több földrészről is vannak tagjai.” – szögezte le Molnár Antal.

Még aznap ismét a Katolikus Rádió meghívásának tett eleget, ezúttal a Hagyományok éltetői című műsor keretében. „Bár a felkérés hétköznapi módon e-mailben érkezett, a megtiszteltetés, hogy tagja lehet a nemzetközi kutatók alkotta csoportnak, vagyis a harmincketteknek – váratlan megtiszteltetésként érte.” – osztotta meg a hallgatókkal a felkérés pillanatát. 

2021. március 15-én a 24.hu-nak adott interjút Tényleg sötét titkokat rejt a Vatikán levéltára címmel?, amelyben rámutatott: „a Vatikáni Titkos Levéltár 1881 óta nyitott a kutatás számára.” 

Végül már áprilisban jelent meg a Magyar Nemzet Lugas című rovatában a Vatikáni titkokról tabumentesen című riport, amelyben Molnár Antal arról is beszélt, hogy XIII. Leó pápa 1883-ban már alapított egy bíborosi bizottságot, hogy koordinálja a párbeszédet az egyház és a történettudomány között, ennek utóda az 1954-ben létrehozott bizottság. Az óriási különbség az, hogy míg az első főpapokból állt, utóbbi klerikus és világi kutatók közössége.

Molnár Antal a Történettudományok Pápai Bizottságába való kinevezésével kapcsolatban készült valamennyi írás megtalálható ebben a cikkgyűjteményben.