plakat JPGSárközi Ildikó Gyöngyvér etnológus, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet tudományos munkatársa. Létből létbe – Halottak és ősök a kínai sibék emlékezetében című fotókiállításának középpontjában a sibék kultúrájának egy jellegzetes alapvonása áll: a halottakról és az ősökről őrzött tudás jelentősége. A kiállításnak az Országos Idegennyelvű Könyvtár (Bp. 1056 Molnár utca 11.) ad otthont; a kiállítóterem a www.oik.hu honlapon 2020. június 19-től virtuális sétával válik megtekinthetővé. Az online megnyitón részt vesz intézetünk tudományos főmunkatársa, Vámos Péter. További részletek itt érhetőek el.

NTA hagyományok szerint ez évben is a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése első napján adták volna át az akadémiai díjakat és elismeréseket, erre azonban a járványhelyzet miatt nem kerülhetett sor. Az MTA Elnökségének határozata szerint a díjazottak nevét az MTA 2020. május 4-én – a közgyűlés tervezett időpontjában – honlapján közzétette. A díjazottak között van Neumann Tibor, intézetünk tudományos főmunkatársa, aki Ernuszt Zsigmond királyi kincstartó 1494–1495. évi – a késő középkori Magyar Királyság gazdasági, politikai és társadalmi életéről páratlanul gazdag képet nyújtó – számadásainak mintaszerű kritikai kiadásban történő közzétételéért Akadémiai Díjban részesült. A díjakat a kitüntetettek a következő személyes részvétel mellett zajló közgyűlésen, a hagyományoknak megfelelő, ünnepélyes keretek között vehetik át. További részletek itt olvashatók. Kollégánknak szívből gratulálunk!

IMG 7370A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezésében került sor 2020. február 28-án a Csata a Harsány-hegynél (1687–2020) című időszaki kiállítás megnyitójára, valamint a Háború, régészét és kulturális örökségvédelem III. című konferenciára. Az időszaki kiállítást megnyitó előadását intézetünk tudományos tanácsadója, Tóth Ferenc tartotta. A rendezvény meghívója itt tekinthető meg.

MaszkaIntézetünk tudományos főmunkatársa, Sokcsevits Dénes (aki 2020. január 15-én már beszélt a rendezvényről a bajai városházán) kezdeményezésére és javaslatára 2020. február 22-én Baja város polgármestere, Nyirati Klára fővédnökségével, a város támogatásával és a bajai Horvát Önkormányzat és a város csapata szervezésében megújult az immár közel három évtizede feledésbe merült bunyevác farsangi alakos népszokás, a maszkajárás (bunyevácul maškare).

images 1Az egykori Lotaringiai Hercegséghez tartozó Nancy történetének fénykora Leszczynski Szaniszló, korábbi lengyel király uralkodásának idejére esik. Ekkor épült fel a város világhírű központja és számos neves intézmény alapítására is sor került. Ezek közül a leghíresebb az 1750. december 28-án alapított Société royale des Sciences et Belles-Lettres de Nancy nevű tudós társaság, a mai Académie de Stanislas jogelődje és a vele együttműködő városi nyilvános könyvtár.