IASKStabilizálja vagy destabilizálja a világot Oroszország? Többek között erről esett szó a Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete nyári egyetemén 2020. július 3-án azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyen Pók Attila, intézetünk ny. tudományos tanácsadója elnökölt, aki a beszélgetés résztvevőit arra kérte, ismertessék, stabilizáló vagy destabilizáló faktorként látják-e a mai Oroszországot. További részletek itt olvashatóak.

1Intézetünk tudományos segédmunkatársa, Czeferner Dóra a Pécsi Tudományegyetem Közelítések – a tudomány összeköt című videósorozatában beszélt 2020. május 27-én az ápolói hivatás 19. századi intézményesüléséről, egy lehetséges női életpályáról és Florence Nightingale-ről. A teljes felvétel itt tekinthető meg.

Trianon2020. május 27-én (szerdán) 16:00–17:00 óra között kerül sor arra az online kerek-asztalbeszélgetsére, amelynek egyik résztvevője Ablonczy Balázs, intézetünk témacsoport-vezetője, tudományos főmunkatársa, a "Lendület" Trianon 100 Kutatócsoport vezetője. A Trianon közelről és távolról című rendezvény aktualitását az adja, hogy a trianoni békeszerződés száz évvel az aláírása után is rengeteg kérdést vet fel. A beszélgetés a Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltára facebook oldalán követhető. További részletek itt olvashatóak.

DSC 07442020. március 3-án került sor a intézetben a Kereszténység és iszlám. Keresztesháború és együttélés válaszútján a 16–17. században című NKFI projekt bemutatkozó ülésére. A projektvezető, intézetünk igazgatója, tudományos tanácsadója, Molnár Antal, aki bevezetőjében elmondta, hogy a kutatócsoport felépítéséből és témaválasztásából adódóan egyaránt épít az irodalom- és a történettudomány eredményeire, illetve nagyon hangsúlyos helyet képvisel benne az eszmetörténeti vonal. A koraújkor hódoltsági és erdélyi művelődésének főként vallási vetületét kutatja, próbálja feltérképezni kereszténység, iszlám, valamint kisebb mértékben zsidóság kapcsolatát, konfrontációját és együttélését.

ZPIntézetünk Újkori Témacsoportja szervezésében kerül sor arra a szakmai beszélgetésére, amelynek témája Závada Pál Hajó a ködben című regénye lesz a Kossuth-díjas író részvételével 2020. március 10-én (kedden) 11:00 órai kezdettel a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Trapéz Termében (Bp. 1097 Tóth Kálmán u. 4., B. ép, VII. em., 16.). A meghívó itt látható.