Ma érkezett a gyászhír, amitől sokan régóta tartottunk: „2015. július 25-én, 65 éves korában, türelemmel viselt, hosszú betegség után” eltávozott közülünk Vámos Éva, a történelemtudomány kandidátusa, habilitált egyetemi tanár.

1973-ban végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán, történelem-angol szakon. Első és egyetlen munkahelye az Országos Műszaki Múzeum (később, az egyesítés után Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum) volt, ahol szinte minden poszton szolgálta a magyar műszaki muzeológia ügyét, beleértve a főigazgatóit is. Aktív és többször vezető szerepet töltött be többek között az ICOM Magyar Nemzeti Bizottságában, az ICOM International Committee for Museums and Collections of Science and Technology-ban (Műszaki Múzeumok és Gyűjtemények Bizottsága), az International Union for the History and Philosophy of Science-ben (Nemzetközi Tudománytörténeti és –filozófiai Unió). Utóbbi főtitkár-helyetteseként a 2009-ben Budapesten tartott XXIII. Nemzetközi Tudomány- és Technikatörténeti Kongresszus magyar szervező bizottságának elnöke (és mindenese) volt.

A múzeumi területen működők ismerhették Őt egyebek mellett a Pulszky Társaság – MME, az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága és más szervezetek programjairól, rendezvényeiről. De talán kevesebben tudják, hogy múzeumi munkája mellett mindvégig milyen kiterjedt tudományos kutatói és szervezői tevékenységet folytatott itthon és nemzetközi téren is. 30 éven keresztül szervezője, lelke volt a magyar tudomány- és technikatörténeti szakma éves konferenciáinak, sok éven át szerkesztője a megjelenő kiadványnak. Sokoldalú és aktív tevékenységet folytatott a MTESZ Tudomány- és Technikatörténeti Bizottsága és az MTA Tudomány- és Technikatörténeti Komplex Bizottsága egyik vezetőjeként.

Tudományos munkásságát több könyv mellett 200-nál több cikke fémjelzi, melyek fele németül és angolul jelent meg.

Dr. Vámos Évát 2015. augusztus 10-én (hétfőn), 12 órakor helyezik örök nyugalomra a Farkasréti temető Hóvirág utcai ravatalozójából.