vt2019 4 borito kicsiMegjelent a Világtörténet 2019. évi 4. száma, amely az olasz fasizmus megszületésével és politikai gyakorlatával foglalkozik. „A fasizmus igen bonyolult, ellentmondásos politikai eszme, amelynek társadalmi lenyomatát történészek, politológusok, szociológusok vizsgálják, elemzik. Egy évszázados távlatból is nyilvánvaló, hogy a téma összetettsége, érzékenysége napjainkban is szükségessé teszi a tudományos diskurzust, a vélemények ütköztetését. Magyarországon különösen nehéz a fasizmus kutatása, az erről való eszmecsere, hiszen a második világháborút követő évtizedek lehetetlenné tették az objektív, kiegyensúlyozott érdemi kutatásokat. A nehézségek mellett azonban határozott meggyőződésünk, hogy a hazai fasizmuskutatás elmúlt három évtizedes megkerülhetetlen eredményeire alapozva elengedhetetlen e téma további szisztematikus vizsgálata.” Andreides Gábor és Juhász Balázs szerkesztők bevezetője itt olvasható, a legújabb szám tartalomjegyzéke pedig itt.

vt2019 3 borito1 kicsiMegjelent a Világtörténet idei 3. száma, amely a hidegháború korszakával foglalkozik. Az elemzett korszakban az államközi kapcsolatok jelentős változáson mentek át, ami lehetőséget, növekvő mozgásteret nyújthatott akár ahhoz is, hogy a „nagy testvér” ölelésében egy kisebb ország aktívabb politikát folytathasson, autonóm módon fejlődhessen. Ennek bizonyos feltételeit és vonatkozásait kívánják az írások bemutatni a legkülönbözőbb példákon keresztül. A legújabb szám tartalomjegyzéke itt, Bíró László szerkesztői bevezetője pedig itt olvasható.

Borito vt2019 2 kicsiMegjelent a Világtörténet 2019. évi második száma, mely a keresztény Európát ért két legjelentősebb támadás történetét és az annak nyomán bekövetkező társadalmi és gazdasági változásokat, a velük szembeni védekezési mechanizmusok sajátosságait tárja fel. A normannok 8--10. századi betörése és letelepedésük, illetve a 16--17. századi oszmán támadások egymással rokonítható folyamatokat indítottak el és hasonló reakciókat váltottak ki.
A lapszámunk bevezetője itt, tartalomjegyzéke itt olvasható.

borito 2019 01 kicsiMegjelent a 2018-ban megújult Történelmi Szemle 2019. évi 1. száma. A Történettudományi Intézetben megvásárolt, illetve az Intézettől közvetlenül megrendelt lapszám ára 1000 Ft. Postai csomagküldés esetén a postaköltség a vásárlót terheli. Az egyes számok megvásárolhatóak, illetve megrendelhetőek a Történettudományi Intézetben (Humán Tudományok Kutatóháza, Bp. 1097 Tóth Kálmán u. 4., tel.: 06 1 224 67 00/4624, 4626-os mellékek, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), valamint a Penna Bölcsész Könyvesboltban hétköznaponként 13:00 és 17:00 óra között (Bp.1 053 Magyar u. 40. tel.: 06 30 203 1769, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). A folyóirat teljes évfolyama előfizethető bármely hírlapkézbesítő postahivatalnál. Az új szám tartalomjegyzéke itt tekinthető meg.

307815 bajcsy 1 kicsiBartha Ákossal, intézetünk posztdoktor kutatójával Bajcsy-Zsilinszky Endre: Életút és utóélet című, napokban megjelent kötete kapcsán a mandiner.hu készített interjút, mely itt olvasható, s a megjelenés hetében bekerült a portál tíz legolvasottabb cikkei közé. A kötethez kapcsolódóan az Evangélikus Országos Gyűjtemény 2019. április 24-én intézetünk több munkatársának részvételével kerekasztal-beszélgetést rendezett. Az eseményről az evangelikus.hu közölt tudósítást, mely itt érhető el.