Borito I kicsiA Történelmi Szemle 2016. évi 4. száma 2016. január 9-étől kapható a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetben. A helyben megvásárolt, illetve az Intézettől közvetlenül megrendelt lapszám ára 1000 Ft. Postai csomagküldés esetén a postaköltség a vásárlót terheli. Az egyes számok megvásárolhatóak, illetve megrendelhetőek a Történettudományi Intézetben (e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), valamint a Penna Bölcsész Könyvesboltban hétköznaponként 13 és 17 óra között (1053 Bp., Magyar u. 40. tel.: 06 30 203 1769, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), továbbá partnereinknél. A folyóirat teljes évfolyama előfizethető bármely hírlapkézbesítő postahivatalnál.
Az új szám tartalomjegyzéke itt tekinthető meg.

HES 153 L204Az Histoire, Économie & Société történelmi folyóirat a párizsi Sorbonne Egyetem (Université Paris–Sorbonne, Paris IV) és a neves Armand Colin könyvkiadó által gondozott rangos nemzetközi periodika. A folyóirat idei 3. számát a neves francia egyetem kora újkori történeti intézete és intézetünk Kora újkori témacsoportja együttműködésének keretében a magyar történelem egyik sokat kutatott és napjainkban is sokat vitatott korszakának, a oszmán hódoltság időszakának szentelték. A folyóirat online változata itt érhető el. A kötet bevezetőjében Olivier Chaline professzor és Marie-Françoise Saudraix-Vajda – a különszám francia szerkesztői – rövid történeti összefoglalójukban felhívják a figyelmet a korszak fontosabb eseményeire és az oszmán megszállás magyarországi jellegzetességeire. Ezt követően Fodor Pálnak, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatójának, intézetünk igazgatójának a Kelet és Nyugat közé ékelődött Magyarország török–oszmán hagyatékáról szóló tanulmányát olvashatják.

neolatin b1 kicsiHumanista történetírás és neolatin irodalom a 15–18. századi Magyarországon címmel új tanulmánykötet jelent meg a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont kiadásában. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet Convivia Neolatina Hungarica címmel induló új sorozatának első darabját Békés Enikő, Kasza Péter és Lengyel Réka szerkesztette. A Tartalomjegyzék itt olvasható.

 

A Perényi család levéltára 1222–1526 
Közzéteszi: Tringli István

Az Árpád-házi hercegek, hercegnők és a királynék okleveleinek kritikai jegyzéke
Szentpétery Imre kéziratának felhasználásával szerkesztette: Zsoldos Attila

Csukovits Enikő: Az Anjouk Magyarországon
I. rész: I. Károly és uralkodása (1301–1342)

Egy globális humanitárius akció hétköznapjai
A magyar menekültek segélyezésének szervezésére létrehozott Koordinációs Bizottság összefoglaló jegyzőkönyvei (Genf, 1956. november 13.−1957. október 30.)
Szerkesztette, a bevezető tanulmányt írta, a jegyzőkönyveket fordította és közli: Kecskés D. Gusztáv

Litterarum radices amarae, fructus dulces sunt
Tanulmányok Adriányi Gábor 80. születésnapjára

Tény és fikció
Tudomány és művészet a nemzetépítés bűvkörében a 19. századi Magyarországon

A View from Brussels Secret NATO Reports about the East European Transition, 1988–1991
Edited, compiled, and introductory study by Gusztáv D. Kecskés