Nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását az akadémiai kutatóintézetek helyzetével kapcsolatosan számos intézmény, testület, szervezet határon innen és túl egyaránt, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szolidaritási nyilatkozatok ide kattintva érhetőek el.

Borito I kicsiA Történelmi Szemle 2016. évi 4. száma 2016. január 9-étől kapható a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetben. A helyben megvásárolt, illetve az Intézettől közvetlenül megrendelt lapszám ára 1000 Ft. Postai csomagküldés esetén a postaköltség a vásárlót terheli. Az egyes számok megvásárolhatóak, illetve megrendelhetőek a Történettudományi Intézetben (e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), valamint a Penna Bölcsész Könyvesboltban hétköznaponként 13 és 17 óra között (1053 Bp., Magyar u. 40. tel.: 06 30 203 1769, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), továbbá partnereinknél. A folyóirat teljes évfolyama előfizethető bármely hírlapkézbesítő postahivatalnál.
Az új szám tartalomjegyzéke itt tekinthető meg.

HES 153 L204Az Histoire, Économie & Société történelmi folyóirat a párizsi Sorbonne Egyetem (Université Paris–Sorbonne, Paris IV) és a neves Armand Colin könyvkiadó által gondozott rangos nemzetközi periodika. A folyóirat idei 3. számát a neves francia egyetem kora újkori történeti intézete és intézetünk Kora újkori témacsoportja együttműködésének keretében a magyar történelem egyik sokat kutatott és napjainkban is sokat vitatott korszakának, a oszmán hódoltság időszakának szentelték. A folyóirat online változata itt érhető el. A kötet bevezetőjében Olivier Chaline professzor és Marie-Françoise Saudraix-Vajda – a különszám francia szerkesztői – rövid történeti összefoglalójukban felhívják a figyelmet a korszak fontosabb eseményeire és az oszmán megszállás magyarországi jellegzetességeire. Ezt követően Fodor Pálnak, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatójának, intézetünk igazgatójának a Kelet és Nyugat közé ékelődött Magyarország török–oszmán hagyatékáról szóló tanulmányát olvashatják.

neolatin b1 kicsiHumanista történetírás és neolatin irodalom a 15–18. századi Magyarországon címmel új tanulmánykötet jelent meg a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont kiadásában. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet Convivia Neolatina Hungarica címmel induló új sorozatának első darabját Békés Enikő, Kasza Péter és Lengyel Réka szerkesztette. A Tartalomjegyzék itt olvasható.

 

A Perényi család levéltára 1222–1526 
Közzéteszi: Tringli István

Az Árpád-házi hercegek, hercegnők és a királynék okleveleinek kritikai jegyzéke
Szentpétery Imre kéziratának felhasználásával szerkesztette: Zsoldos Attila

Csukovits Enikő: Az Anjouk Magyarországon
I. rész: I. Károly és uralkodása (1301–1342)

Egy globális humanitárius akció hétköznapjai
A magyar menekültek segélyezésének szervezésére létrehozott Koordinációs Bizottság összefoglaló jegyzőkönyvei (Genf, 1956. november 13.−1957. október 30.)
Szerkesztette, a bevezető tanulmányt írta, a jegyzőkönyveket fordította és közli: Kecskés D. Gusztáv

Litterarum radices amarae, fructus dulces sunt
Tanulmányok Adriányi Gábor 80. születésnapjára

Tény és fikció
Tudomány és művészet a nemzetépítés bűvkörében a 19. századi Magyarországon

A View from Brussels Secret NATO Reports about the East European Transition, 1988–1991
Edited, compiled, and introductory study by Gusztáv D. Kecskés

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata