Nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását az akadémiai kutatóintézetek helyzetével kapcsolatosan számos intézény, testület, szervezet határon innen és túl egyaránt, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szolidaritási nyilatkozatok ide kattintva érhetőek el.

CsEHungary and the Hungarians. Western Europe’s View in the Middle Ages címmel jelent meg a Viella kiadónál intézetünk tudományos tanácsadója, Csukovits Enikő  új, angol nyelvű kötete, amely a Magyarországról és a magyarokról – Nyugat-Európa magyar-képe a középkorban című könyv némileg módosított angol fordítása. További tudnivalók a kötetről itt érhetőek el.

Koman fedlap2018 végén számos kiadvány látott napvilágot a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Őstörténeti Témacsoport munkájának eredményeként. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetével közös kiadásban jelent meg Olekszij Komar A korai magyarság vándorlásának történeti és régészeti emlékei című, orosz–magyar kétnyelvű monográfiája. A kötet jelentősége, hogy a legfrissebb kelet-európai releváns régészeti leletanyag összefoglaló elemzése mellett a szerző teljes eurázsiai kontextusban helyezi el a magyar őstörténet problematikáját. A könyv tartalomjegyzéke itt érhető el.

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata