HerderA marburgi Herder intézet honlapján tették közzé az intézetünk tudományos főmunkatársa, Andreas Schmidt-Schweizer által összeállított Ungarn 1944/54–1985” című (német és magyar nyelvű) forrásgyűjteményt. Az oldal itt érhető el. A korábban szintén általa összeállított Umbruch in Ungarn című forrásgyűjtemény pedig itt tekinthető meg.

Kep 7 A kongresszus resztvevoi a Vigado epulete elott107 éve, 1913. június 15-én ült össze Budapesten az International Woman Suffrage Alliance (Nők Választójogi Világszövetsége) 7. kongresszusa. Miként vált Budapest az első világháború előestéjén egy hétre a nemzetközi nőmozgalom központjává? Hogyan történt, hogy a kongresszusnak nem Bécs, hanem a magyar főváros adott otthont? Az osztrák–magyar nőmozgalom legfontosabb seregszemléjének néhány kulisszatitkáról intézetünk tudományos segédmunkatára, Czeferner Dóra írt a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Ismerettárába. A teljes írás itt érhető el.

PennaA veszélyhelyzet enyhülésével a Penna Bölcsész Könyvesbolt szeretettel várja az olvasókat 2020. június 8-tól a megszokott nyitvatartási időben, minden hétköznap délután. Nyitvatartás: H–P 13:00–17:00 Cím: Bp. 1053 Magyar utca 40. E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.További információk a Penna Bölcsész Könyvesbolt honlapján és Facebook oldalán. Az újranyitás alkalmából intézetünk, valamint a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet kiadványai 20% kedvezménnyel vásárolhatók meg június hónapban. A könyvesbolt dolgozói szeretettel várják az érdeklődőket!

online universityA koronavírus miatti korlátozások éreztették hatásukat az egyetemi képzésben is, ám nem vetettek gátat az oktatásnak, az online eszközök segítségével az egyetemek folytatták a tanítást. Hosszú ideje hagyomány , hogy intézetünk munkatársai az egyetemeken is előadásokat tartanak, szemináriumokat vezetnek. Az alábbi összeállítás erre fókuszál: egyfelől szemléletesen illusztrálja, hogy mekkora szerepet vállaltnak kollégáink a történeti, esetenként azon túlmutató oktatásban, másfelől arra, hogy hány egyetemen, hányféle tematikában tanítottak. A további részletek itt olvashatók.

seink2020. május 26-án új menüponttal bővült a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Őstörténeti Témacsoportjának weboldala. A digitális tartalmak között most már filmeket is elérhetünk. A kutatást és az ismeretterjesztést egyarán szolgáló összeállítások bemutatják azokat a régiókat és leleteket, amelyeket a szakemberek ma kapcsolatba hoznak őseinkkel.