fedotov choleraMegjelent az intézetünk tudományos főmunkatársa, Fónagy Zoltán által szerkesztett, A hétköznapi élet története blogon indított új sorozat, amely a járványok történetével foglalkozik, második írása. "Égi pallos a döghalál képében" Kolerajárvány és szabadságharc 184849-ben című tanulmányában Fazekas Csaba, a Miskolci Egyetem docense egy „elfelejtett”, pedig jelentős emberveszteséggel járó kolerajárvány történetét ismerteti. Azét, amely 1848-ban bukkant fel. Magyarországon a kolera fenyegetésének híre a forradalom évének tavaszának végén terjedt el, akkor, amikor gróf Batthyány Lajos kormánya éppen az ország új berendezkedésének alapjait tette le. A teljes írás itt olvasható.

A Világtörténet, a Történelmi Szemle, a Hungarian Historical Review folyóiratok teljes egészében elérhetők intézetünk honlapján.

A Világtörténet alapvetően az egyetemes történeti kutatás legújabb alapvetései valamint a magyar és egyetemes történelem összefüggései iránt érdeklődő közönség számára készül, tanulmányai gyakorta átfogó, nagy térségeket és témákat érintő összefoglalások, közérthető megfogalmazásban.

A Történelmi Szemle 1958-ban alapított, azóta folyamatosan megjelenő évnegyedes folyóirat. Elsősorban az újkori és modern történelemmel, illetve középkori tematikájú írásokat tartalmaz magyar és külföldi szerzőktől. 

A Hungarian Historical Review pedig intézetünk magyar történelemmel foglalkozó, angol nyelvű szakfolyóirata.

POLHU2020. március 23-án, a Lengyel–Magyar Barátság Napján elérhetővé vált a POLHUNATION projekt honlapja. A Wacław Felczak Alapítvány és intézetünk együttműködésében megvalósuló oktatási projekt célja, hogy a középiskolai történelemoktatást a magyar-lengyel történelmi kapcsolatokkal kiegészítse. A munka során 24 történelmi kisfilmet készítettünk Mátyás király uralkodásától az 1989. évi rendszerváltásig terjedő időszak legfontosabbnak ítélt történelmi pillanatairól.

Fodor borito 1Magyarság és Bölcsészettudomány. Beszédek, esszék, interjúk, megemlékezések, vallomások (2011–2020) címmel megjelent a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, intézetünk tudományos tanácsadója, Fodor Pál új kötete. A kötet tartalomjegyzéke itt érhető el, további részletek itt olvashatóak. A kötet rövidesen megvásárolható lesz a Penna Könyvesboltban (e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), és megrendelhető lesz a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen.

Tiltott kapcsolat okTiltott kapcsolat. A magyar–lengyel ellenzéki együttműködés 1976–1989 címmel jelent meg Mitrovits Miklós, intézetünk tudományos munkatársa új monográfiája a Jaffa Kiadónál. A könyv a fellelhető dokumentumok, a korabeli magyar és lengyel szamizdat kiadványok és az egykori aktív résztvevőkkel készített interjúk segítségével igyekszik válaszokat adni a fenti kérdésekre. Végső soron pedig új megvilágításba helyezi a magyar ellenzék történetét, és segíti a rendszerváltás folyamatának jobb megértését. A kötet tartalomjegyzéke itt érhető el,