Nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását az akadémiai kutatóintézetek helyzetével kapcsolatosan számos intézény, testület, szervezet határon innen és túl egyaránt, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szolidaritási nyilatkozatok ide kattintva érhetőek el.

Megjelent Demeter Gábor új kötete

Intézetünk és a Bolgár Tudományos Akadémia Történettudományi Intézet közös sorozatában (Publications of the Bulgarian–Hungarian History Commission) megjelent  A modernizációtól az expanziós törekvésekig, a liberalizmustól a turanizmusig: a balkáni behatolás gazdasági és ideológiai alapjai címmel intézetünk tudományos munkatársa, Demeter Gábor új kötete.

A 164 oldalas tanulmány célja a Balkánra vonatkozó 19. századi magyar gazdasági elképzelések fejlődésének bemutatása, párhuzamosan a behatolás indoktrinációjában bekövetkező változások nyomon követésével; a korlátozott pénzügyi lehetőségek mellett fennálló (intézményi) eszköztár alkalmasságának vizsgálata, továbbá a piac- és nyersanyag-, majd területszerzést propagáló politika prominens (politikus, pénzember, publicista és tudós) képviselőinek és kapcsolatuknak bemutatása főként publicisztikai (nyilvánosság számára megfogalmazott, akár tudományos köntösbe bújtatott, akár népszerűsítő) tevékenységükön keresztül.

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata