ERCA European Research Council idei pályázati fordulóján az intézetünk partnerségével benyújtott The European Qur'an. The Islamic Holy Book in European Culture and Religion (EuQu) című tudományos pályázat támogatást nyert. Az eredmény jelentőségét igazolja, hogy az EuQu egyike annak a huszonhét kiemelkedő és támogatott ERC Synergy projektnek, amelyet az összes tudományágban benyújtott mintegy háromszáz pályázat közül választott ki a European Research Council.

Az interdiszciplináris projekt négy neves kutató – Mercedes García Arenal (CSIC), Jan Loop (University of Kent), John Tolan (Université de Nantes) és Roberto Tottoli (Università di Napoli L’Orientale) – vezetésével hat éven keresztül (2019–2025) vizsgálja a Korán európai kultúrtörténeti jelentőségét. A projekt összköltségvetése 9,8 millió euró. A projekten belül intézetünk koordinálásával tudományos konferenciákra és előadásokra, vendégkutatói és posztdoktori alkalmazásokra, publikációkra és egy nagyszabású nemzetközi kiállításra kerül sor Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban. A projektindító első nagy nemzetközi konferencia 2019 októberében lesz Nápolyban.

A projekt tudományos tanácsában helyett kapott Fodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója. A projekt tudományos előkészítő konzorciumi munkálataiban Tóth Ferenc, intézetünk tudományos tanácsadója, a projekt magyarországi koordinátora vett részt. A sikeres pályázati eredmény az első jelentős gyümölcse annak a tudományos együttműködési megállapodásnak, amelyet az MTA BTK 2014-ben kötött a Nantes-i Egyetemmel. Az ERC hivatalos értesítése itt található.