Koman fedlap2018 végén számos kiadvány látott napvilágot a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Őstörténeti Témacsoport munkájának eredményeként. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetével közös kiadásban jelent meg Olekszij Komar A korai magyarság vándorlásának történeti és régészeti emlékei című, orosz–magyar kétnyelvű monográfiája. A kötet jelentősége, hogy a legfrissebb kelet-európai releváns régészeti leletanyag összefoglaló elemzése mellett a szerző teljes eurázsiai kontextusban helyezi el a magyar őstörténet problematikáját. A könyv tartalomjegyzéke itt érhető el.

IIIA másik kiadvány a 2016-ban Budapesten rendezett 3. Nemzetközi Korai Magyar Történeti és Régészeti Konferencia előadásait tartalmazza, illetve további vonatkozó cikkeket. A kötet regionális bontásban tárja az olvasó elé a Dél-Urál térségétől a sztyeppe vidékén át egészen a Kárpát-medencéig terjedő terület kora középkori hagyatékának azon részét, amely a magyarság eredetének  megismerése szempontjából ‒ mai ismereteink szerint ‒ jelentőséggel bír. A könyv tartalomjegyzéke itt érhető el.

A két kötetben a magyar őstörténettel kapcsolatban megfogalmazott történeti modellek és hipotézisek, korábban soha nem látott léptékű régészeti anyagközlésen és elemzéseken alapulnak.