Állásfoglalás


2019. február 5-én az MTA BTK Közalkalmazotti Tanácsa az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont intézeteiben jelenlévő valamennyi közalkalmazott véleményét személyesen kérte ki az alábbi kérdésekben.

Az MTA BTK közalkalmazotti Tanácsa a megkérdezett közalkalmazottak többségével együtt (327 főből 320 igen, 1 ellenszavazat, és 6 tartózkodás mellett) kinyilvánítja, hogy

1.

támogatja az akadémiai kutatóintézetek dolgozóinak a BTK, KRTK és TK szakszervezeti alapszervezetei által összehívott 2019. január 24-ei fórumán elfogadott nyilatkozatot (a “8 pontot”);

2.

csatlakozik a TUDOSZ TK és BTK alapszervezeteinek ezt a 8 pontot megerősítő 2019. január 29-i álláspontjához, miszerint:

“Az alapszervezetek kitartanak a 2019. január 24-én elfogadott követeléseik mellett, különös tekintettel a Magyar Tudományos Akadémia egységére, a közalkalmazotti státusz fenntartására, az alapfinanszírozás visszaállítására, és elutasítják a miniszter válaszát, mert az a követelésekkel több pontban ellentétes.

A miniszteri válasz értékelő része pedig nem véleményezhető az átvilágítás befejezése előtt. Minden, az átvilágítás eredményeit figyelembe nem vevő intézkedést megalapozatlannak és kidolgozatlannak tekintünk, és elutasítunk.”

Budapest, 2019. február 5.

Az MTA BTK Közalkalmazotti Tanácsa