nagykornel B1Megjelent Nagy Kornél tudományos munkatárs új köteteA kaukázusi Albánia története cÍmmel. A régi örmény krónikairodalom rengeteg adatot és információt őrzött meg a steppei népek történetére, valamint a magyar őstörténetre vonat­kozóan. Ezek közé tartozik a most magyar fordításban megjelenő Movses Dasxuranc'inak tulajdonított, A kaukázusi Albánia története című króni­ka is. Az ó- vagy klasszikus örmény nyelvű (grabar) mű az egyik legfon­tosabb és egyúttal legérdekesebb történeti forrás a Kaukázuson túli régió 4-11. századi történelmére vonatkozóan.

Ezen túlmenően a krónika egy számunkra alig ismert, kis keresztény ország, a már nem létező Kaukázu­son túli Albánia történetét mondja el a kezdetektől a 11. század utolsó harmadáig. A mű lényegi része, mondhatni törzsanyaga leginkább a 7-8. század fordulójára koncentrál, és egyúttal Örményország, azon belül is a kaukázusi Albániával határos kelet-örményországi tartományok és rész­ben Georgia korabeli történetére összpontosít. Ezenfelül felbecsülhetet­len értékű adalékokkal szolgál az egyetemes egyház- és dogmatörténet, a Szászánida Birodalom, a Bizánci (Keletrómai) Birodalom, az Arab Biro­dalom (Omajjád és Abbászida kalifátusok), a nomád kaukázusi hunok és a kazárok történetéhez is. 

A könyv megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az MTA BTK Történettudományi Intézetben (Bp. 1097 Tóth Kálmán u. 4., Humán Tudományok Kutatóháza, B. ép., IV. em., 44. szoba, munkanapokon 9:00–12:00 óráig) és az MTA BTK Penna Bölcsész Könyvesboltban (Bp. 1053 Magyar u. 40., munkanapokon 13:00–17:00 óra között, tel.: +36 30 203 1769, e-mail:), vagy megrendelhető a  e-mail-címen, illetve a +36 1 224 6700/4624, 4626-os telefonszámokon. A kötetet a kiadón kívül partnereinknél vásárolhatja meg.