1892Intézetünk nevében Boldog Új Évet kívánunk midenkinek, aki követte és követi munkánkat. Karácsony alkalmából Márki Sándor (1853–1925) történész, egyetemi tanár, az Akadémia tagja 1886. évi Szentestéjének emlékét elevenítüttek fel fel naplói segítségével. Ezúttal az ő 1891.évi szilveszterét, illetve 1892. évi első napját idézzük meg. Márki ekkor (1885-től) Budapesten élt, kolozsvári egyetemi tanári karrierje később, 1892-ben vette kezdetét. Feleségével, Spilka László aradi mérnök leányával, Júliával, illetve az 1879-ben született Mariska lányával osztotta meg mindennapjait. Márki a Szentestét édesapjánál, Sarkadon töltötte, de az év utolsó napjára már visszatért Budapestre, nem felejtve el megemlíteni, hogy a szülői házban testvérével, Alberttel (Bertivel) "trinkolgattunk".

S bár Budapesten halálhír várta, az előző este elhunyt Lutter Nándor Ferdinánd áldozópapé, a fővárosi tankerület főigazgatójáé (így tehát elöljárójáé), ez sem szegte kedvét teljesen, pezsgővel búcsúzott 1891-től. Az évet, miután megemlékezett történészi munkája eredméneyiről is, így összegzett: "Egymást szeretve, s pályámon becsületesen haladva nyugalommal nézem a múltat, s bizton megyek a jövő elé!" 1892. január 1-jén már szinte csak munkával kapcsolatos feljegyzései maradtak fent naplójában, amellett, hogy nem róhatta le végső tiszteletét Lutter temetésén meghűlése miatt, míg január 2-án már egy tanítványa eljegyzésének örülhetett.

[1891] dec. 31.

Csendben tölt az időm Sarkadon. Andor elment 27-én, helyette jött másnap a bátyja, Jenő, harmadnap Buzás és Kovács. Néhány látogatást tettem. Különben otthon trinkolgattunk Bertivel, s morfondíroztunk édesapámmal, ki bizony nagyon gyenge. Igazi jókívánattal váltunk ma el tőle; éltesse boldogan az Isten!

Budapestre jöttünkkor a lapokból értesültem főigazgatóm, Lutter Nándor haláláról. Minden tekintetben képzett, igen kedves, néha túl édes ember volt, sok emberi gyarlósággal, de sok vonzó tulajdonsággal is. 71 évet élt. – Nyugodjék békében!

Ez a betöltött év a csendes munka éve volt. Körülbelül 80 nyomtatott ívet adtam ki ez idő alatt s Arad történetében olyat is, mely ambíció műve igazán. Pezsgővel kezdtem, pezsgő jókedvvel folytattam, s pezsgővel végezem ez évet, melynek rovására nem írom fel apró csalódásaimat. Egymást szeretve, s pályámon becsületesen haladva nyugalommal nézem a múltat, s bizton megyek a jövő elé! Isten segítsen!

Budapest, 1892. jan. 1.

Az új év szürkén köszöntött be; itthon dolgozgattam. Hűlésem miatt nem mehettem el Lutter temetésére. – Most hallom, hogy az Orsz[ágos] Régészeti és Embertani Társulat dec. 29-i közgyűlésén engem is beválasztottak az igazgatóválasztmányba Lanfranconival, Récseyvel és Myskovszkyval együtt.

jan. 2.

Dr. Szinesi József, volt tanítványom, s mától kezdve háziorvosom, tudatta, hogy eljegyezte magának Lavotta Erzsikét, egy jómódú józsefvárosi pék leányát. Éljenek!

A napló eredetijét Márki Sándor testvérének, Márki Máriának a leszármazottai őrzik. A Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára ennek másolatait őrzi. Jelzete: MNL BéML XV. 33. 251. tétel. Márki Sándor naplója, 1873–1925.

A szöveg és a képek megjelenési helye: Márki Sándor naplói I. 1873–1892. Szerk. és s. a. r. Erdész Ádám. Gyula, Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára, 2015. Az idézett rész: 624–625. A kiadvány 2015-ben az év levéltári kiadványa címet nyerte el a Magyar Levéltárosok Egyesülete döntése értelmében a forráskiadvány kategóriában, azóta a folytatás is megjelent, amely az 1893–1903-ban írt naplókat tartalmazza.

A kötetek megvásárolhatóak az MNL Békés Megyei Levéltárában: (66 362–173).