seink2020. május 26-án új menüponttal bővült a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Őstörténeti Témacsoportjának weboldala. A digitális tartalmak között most már filmeket is elérhetünk. A kutatást és az ismeretterjesztést egyarán szolgáló összeállítások bemutatják azokat a régiókat és leleteket, amelyeket a szakemberek ma kapcsolatba hoznak őseinkkel.

A jelenleg elérhető hat alkotás közül kettő a Témacsoport publikációs tevékenységéhez kapcsolódó könyvismertető a Helikon Kiadóval közös sorozatról. Egy további kisfilm pedig a honfoglalás kori dísztárgyak készítéstechnikai megismeréséhez szükséges ötvöstechnikai ismeretekkel vértezi fel a nézőt, Strohmayer Ádám ötvös-cizellőr jóvoltából.

A nagyobb lélegzetű munkák az Orosz–Magyar Uráli Régészeti Expedíció 2013. és 2015. évi munkáját és eredményeit foglalják össze. Az Őseink nyomában ‒ Венгерское наследие на Урале (2014 ‒ 52’) című film Csáji László Koppány szervezésében az MTVA, a MTK MŐT, illetve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Magyar Őstörténeti és Honfoglalás Kori Régészeti Tanszékével közösen készült 2014-ben. Az Urál keleti előterében található Ujelgi lelőhely kutatása mellett bemutatja és megszólaltatja az ott zajlott II. Nemzetközi Magyar Őstörténeti és Régészeti konferencia munkáját és résztvevőit. Magyar és orosz nyelven egyaránt elérhető.

2015-ben valósult meg a 3. Orosz–Magyar Uráli Régészeti Expedíció, amely során a teljes Dél-Urált sikerült körbejárni és bemutatni. Czigóth Sándor operatőr 2016-ban készítette el az Őseink nyomában a Dél-Urál vidékén (91’/rendezői változat) című filmjét. Szintén az ő nevéhez kötődik az első film az egykori etelközi szállások felderítésével kapcsolatban.

2018-ban döntő áttörés következett be a Dnyeszter menti Moldáv Köztársaság területén végzett magyar őstörténeti kutatásokban, amely nyomán megszületett Őseink és a Dnyeszter vidéke (2019 ‒ 26’) című munka a moldáv–magyar régészeti együttműködésről. A film elsőként mutatja be a Dnyeszter és az Al-Duna vidékét, mint az egykori Etelközi szállás nyugati régióját, illetve megszólalnak benne a magyar őstörténet kutatásával foglalkozó moldáv szakemberek. További részletek itt érhetőek el.