László Zoltán magyar–albán szótára: imperializmus és nyelvtudomány címmel az Osztrák Tudományos Akadémia új könyvsorozata, a Schriften zur Balkanforschung gondozásában megjelent Csaplár-Degovics Krisztiánnak, intézetünk tudományos főmunkatársának és Lumnije Jusufinak, a berlini Humboldt Egyetem kutatójának közös monográfiája. A német nyelvű kötet egy olyan úttörő vállalkozás, amelyben az első magyar–albán szótár keletkezéstörténetét a történeti és nyelvészeti kutatások módszertanainak együttes alkalmazásával dolgozták fel.

A 19. század végén az oszmán Balkán albánok lakta régiói az osztrák-magyar külpolitika célterületévé váltak. Abban a kísérletben, hogy Ausztria–Magyarország birodalmi politikát folytathasson a térségben, a tudomány nagy szerepet játszott.  A vonatkozó albanológiai kutatások azonban eddig elsősorban az osztrák kutatókra összpontosítottak. Figyelmen kívül hagyták, hogy Albánia, és az albánok iránt a dualistakori magyar tudományos élet és politikai elit is érdeklődött. Ilyen értelemben László Zoltán (1913) magyar–albán szótára nem más, mint a Monarchia balkáni terjeszkedésének egy kulturális-politikai eszköze.

Csaplár-Degovics Krisztián és Jusufi Lumnije monográfiája átfogó módon tárja fel László szótárának keletkezéstörténetét és a szótár szókincsének forrásértékét a történelem és a nyelvtudományok számára. Bővebb információ a kiadó honlapján itt olvasható.