Tth Ferenc 4Intézetünk tudományos tanácsadója, Tóth Ferenc 2020. március 11-én előadást tartott a Szegedi Tudományegyetem Móra Ferenc Szakkollégiumában, ahol a Történelmi kalandozások című sorozat keretében beszélt V. Lotaringiai Károly herceg magyar történelemben játszott szerepéről (Egy európai hadvezér és a magyarországi háborúk (Lotharingiai Károly életútja). A rendezvény meghívója itt látható.

BFLNyilas uralom Budapesten címmel 2020. február 27-én Budapest Főváros Levéltárában került sor arra a minikonferenciáraClio Intézet szervezésében, amelyen előadást tartott Bartha Ákos, intézetünk posztdoktor kutatója és Paksa Rudolf, intézetünk tudományos munkatársa is. A rendezvényről készült videófelvétel itt tekinthető meg.

IMG 7370A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezésében került sor 2020. február 28-án a Csata a Harsány-hegynél (1687–2020) című időszaki kiállítás megnyitójára, valamint a Háború, régészét és kulturális örökségvédelem III. című konferenciára. Az időszaki kiállítást megnyitó előadását intézetünk tudományos tanácsadója, Tóth Ferenc tartotta. A rendezvény meghívója itt tekinthető meg.

DSC 07442020. március 3-án került sor a intézetben a Kereszténység és iszlám. Keresztesháború és együttélés válaszútján a 16–17. században című NKFI projekt bemutatkozó ülésére. A projektvezető, intézetünk igazgatója, tudományos tanácsadója, Molnár Antal, aki bevezetőjében elmondta, hogy a kutatócsoport felépítéséből és témaválasztásából adódóan egyaránt épít az irodalom- és a történettudomány eredményeire, illetve nagyon hangsúlyos helyet képvisel benne az eszmetörténeti vonal. A koraújkor hódoltsági és erdélyi művelődésének főként vallási vetületét kutatja, próbálja feltérképezni kereszténység, iszlám, valamint kisebb mértékben zsidóság kapcsolatát, konfrontációját és együttélését.

ZPIntézetünk Újkori Témacsoportja szervezésében kerül sor arra a szakmai beszélgetésére, amelynek témája Závada Pál Hajó a ködben című regénye lesz a Kossuth-díjas író részvételével 2020. március 10-én (kedden) 11:00 órai kezdettel a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Trapéz Termében (Bp. 1097 Tóth Kálmán u. 4., B. ép, VII. em., 16.). A meghívó itt látható.

Közelgő eseményeink

Nincsenek események

refo500-logo