Megjelent Pók Attila Klios Schuld, Klios Sühne című új kötete!

borító PókAAz MTA BTK Történettudományi Intézet kiadásában megjelent Pók Attila, intézetünk tudományos tanácsadójának, igazgatói megbízottjának új német nyelvű kiadványa Klios Schuld, Klios Sühne. Politische Wendepunkte und Historie im Karpatenbecken, 1867-2010 címmel, amely a Magyar Történelmi Emlékek – Értekezések sorozat legújabb kötete. A kötet tartalomjegyzéke itt tekinthető meg.
A kötet ára 2200 Ft. Kiadói kedvezménnyel megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az MTA BTK Történettudományi Intézetben (Bp., 1014 Úri u. 53. I. emelet 57., kedd, péntek 9–15 óráig) vagy megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, illetve a 224–6700/624 telefonszámon. A kötet a kiadón kívül néhány napon belül kapható lesz a Polihisztor Könyv Kft. könyvesboltjában (amely a TTI-től közvetlenül megrendelt kiadványok átvételi pontjaként is működik) és webáruházában is, valamint partnereinknél.

Klios Schuld, Klios Sühne
Politische Wendepunkte und Historie im Karpatenbecken
1867-2010
(Klió bűne, Klió bűnhődése.
Politikai fordulópontok és a történelem a Kárpát-medencében
1867-2010)

A német Geschichte és Historie fogalmak közötti különbség a magyar történet és történelem szavak közötti különbséghez hasonlítható. A Geschichte (történet) jelenti a múlt eseményeit, a történelem (Historie) pedig a múlt megjelenítésének módjait. A legfontosabb megjelenítési módok: a felkutatott források elemzésén alapuló tudományos történetírás, a társadalmi és egyéni emlékezet, a politikai célok szolgálatába állított történetértelmezések, az  emlékezetpolitika, a történelem mint nevelési célokat szolgáló általános és középiskolai tantárgy, valamint a művészi ábrázolások. E kötetben a szerző olyan német nyelven készült tanulmányait gyűjtötte össze, amelyek a Kárpát-medence 1867 utáni történetével kapcsolatos múltértelmezésekkel foglalkoznak. A tanulmányok német közönség számára készültek, nem fordítások.
A bevezető tanulmány a történelemértelmezések szerepét tekinti át a magyarországi rendszerváltás folyamatában, a további 17 szöveg pedig három fejezetre oszlik. Az első rész (Struktúrák és identitások keresése) írásai az 1867 és a rendszerváltás közötti időszak Habsburg-monarchiabeli, illetve magyarországi államigazgatásának és civil társadalmaik funkcióinak értelmezéseivel foglalkoznak, a második rész (Fordulat és akarat. Politikai fordulópontok értelmezései) az első világháború utáni közép-európai helyzet, az 1956-os magyar forradalom és az 1968 utáni magyar reformpolitika emlékezetpolitikai vitáit tárgyalja, a harmadik rész (Klió kísértései) történettudomány és politika kölcsönviszonyának hat esettanulmányát tartalmazza.
A kötethez Andreas Oplatka, régiónk Svájcban élő újságíró-történész szakértője írt előszót.