Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete honlapjának jelenlegi változata 2012 februárjában indult el. Az elmúlt bő három és fél év alatt a weboldal nemcsak kutatóinkat, munkatársainkat szolgálta híven, hanem az intézetünk iránt érdeklődő civil nagyközönség számára is hasznos információkat nyújtott. Oldalunk köztudatba történő szoros beépülését mutatja annak nagy napi látogatottsága és folyamatosan naprakész híreinek köszönhetően nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Történettudományi Intézet előadásain, konferenciáin rendszeresen nagyszámú hallgatóság vett részt. De mint a technika világában oly sok minden esetében, egy honlap életében is eljön az az időszak, amikor életciklusának végét elérve elavulttá válik és megújulása, megújítása elengedhetetlen lesz. Az elmúlt hetekben végzett technikai frissítés jó lehetőséget nyújtott számunkra, hogy tartalmilag és strukturálisan is újragondoljuk az online megjelenésünket. Alább ezek a legfontosabb változások és újítások olvashatóak.

Responsive design TTIA látogatók számára elsőre a legszembetűnőbb változást a „valami megváltozott” érzete jelentheti. Mivel a történészek számára a kontinuitás, a szerves fejlődés és a hagyományápolás rendkívül fontos, ezért mi is igyekeztünk külső megjelenésünkben csak a leginkább fontos területeken változtatni, ezzel is megőrizve a folytonosságot honlapunk életében. A külső megújulást nemcsak a finomabb színkezelés, frissebb, fiatalosabb megjelenés jelenti, hanem igyekeztünk alkalmazkodni az elmúlt években megváltozó internetezési szokásokhoz is. Napjainkban a világháló elérése már nem mindenkinek jelenti a számítógép elé történő leülést, sokan mobiltelefonjuk vagy tabletjük segítségével igyekeznek hozzájutni a legfrissebb hírekhez. Ezen olvasóinknak szeretnénk segíteni honlapunk új, úgynevezett reszponzív kialakításával, amelynek köszönhetően a tartalmi rész szélessége mindig a megjelenítést végző eszközhöz igazodik.

Fontosnak tartottuk emellett, hogy segítsük fogyatékkal élő látogatóinkat is weboldalunk használatában, így az új oldal kialakításakor a nemzetközileg elterjedt WCAG 2.0-s szabvány AA-szintű akadálymentességi előírásait tartottuk irányadónak, mindezt úgy, hogy mindenki számára ugyan azon a felületen elérhetőek az információk, mégis az egész honlap akadálymentesen bejárható.

Tartalmi szempontból újítást jelent, hogy minden az oldalon történő navigáció kiindulási pontja a felső menü, míg a bal oldalon elhelyezkedő menü ennek egyfajta „segédjeként”, tartalomérzékeny módon a főmenüponhoz kapcsolódó almenüpontokat jeleníti meg. Újdonság továbbá, hogy a híreinket kategóriák szerint csoportosítottuk, így nemcsak a főoldalon könnyítettük meg ezek beazonosítását, de a főmenüből elérhető Események menüpont alatt akár kategórára szűrve is megjeleníthetőek közleményeink.

A Kezdőlapról elérhető újdonság a Hírarchívum. Korábban a lejárt híreink a főoldalon történő lapozássak voltak elérhetőek, de a tartalom megnövekedésével ez mindinkább átláthatatlanná, kezelhetetlenné vált. Látogatóink ezentúl ezen az archívumon belül évre és hónapra lebontva böngészhetnek korábbi eseményeink között.

A Kezdőlap további újdonságát jelenti az Eseménynaptár almenüpont, ahol a jövőben megtalálhatóak lesznek a Történettudományi Intézet rendezvényei. Ehhez kapcsolódóan a bal oldali oldalsávban megjelent a minden menüpont alól elérhető Közelgő eseményeink modulunk, ahol a nevének megfelelően az előttünk álló legközelebbi események lesznek megtekinthetőek.

RSS-olvasót használó látogatóinknak örömteli hír, hogy elindult hírcsatorna-szolgáltatásunk, így a feliratkozók első kézből értesülhetnek újdonságainkról. Azokon az oldalakon, ahol elérhető ez a funkció, a lábléc bal oldalán megjelenő ikonra kattintva menthető el a hírfolyam címe.

További fejlesztési terveink között szerepel a saját hírlevél-funkció elindítása. Erre a szolgáltatásunkra várhatóan szeptember folyamán lehet majd feliratkozni és az első levelek október elején kerülhetnek kiküldésre.

A szerkezeti átalakítások miatt előfordulhat, hogy az oldalak címei, elérhetőségei megváltoztak, így a böngészőben korábban elmentett könyvjelzők esetleg elavulttá válhattak, emiatt olvasóink elnézését és megértését kérjük, de reméljük, hogy mindenkit kárpótol az új, az eddigieknél jobban strukturált tartalom és mindenkinek sikerül gyorsan megszokni – és ami ennél is fontosabb – megszeretni megújult honlapunkat. Az új menürendszerben való eligazodásban eleinte nagy segítséget jelenthet az oldal láblécéből elérhető Oldaltérkép szolgáltatásunk.

Minden kedves látogatónknak kellemes időtöltést és jó böngészést kíván a Történettudományi Intézet honlapjának szerkesztősége!