kepkivagas 0Intézetünk tudományos főmunkatársa, Csaplár-Degovics Krisztián, a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott előadást 2018. január 5-én a múzeum által szervezett Magyarország Fehér Rózsája című kiállítás kísérőprogramjaként. A kiállítás Apponyi Geraldine és Ahmet Zogu albán király házasságkötését mutatja be. Csaplár-Degovics Krisztián előadása (Magyarország Fehér Rózsája és az ismeretlen vőlegény) a házasságkötés történelmi előzményeit és háttértörténetét mutatta be.

PozsonyIntézetünk posztdoktor kutatóként foglalkoztatott munkatársa, Bartha Ákos a Berettyóújfaluban megrendezett X. Bihari Diétán tartott előadást Bajcsy-Zsilinszky Endre és Szabó Dezső 1930-as évekbeli pereskedéséről 2017. december 7-én. Ugyancsak ő Bajcsy-Zsilinszky Endre és Szekfű Gyula kapcsolattörténetét ismertette az MTA BTK Médiatudományi Kutatócsoportjának intézetünkben megrendezett konferenciáján 2017. december 12-én.

Bővebben...

Poster finalA leuveni katolikus egyetem meghívására (KU Leuven) intézetünk tudományos főmunkatársa, Csaplár-Degovics Krisztián kutatói szemináriumot és plenáris előadást tartott a Muslims in Interwar Europe/A muszlimok a két világháború közötti Európában elnevezésű ERC-projekt keretében. A projektben résztvevő és a disszertációjukat a fenti témában író doktorandusz hallgatók a magyar turanizmus, Kelet-kutatások és koloniális törekvések mellett az Osztrák–Magyar Monarchia balkáni muszlimokkal szembeni politikájára voltak kíváncsiak.

Bővebben...

FZ BakuIntézetünk tudományos főmunkatársa, Fónagy Zoltán 2017. december 12-én Bakuban, az Azerbajdzsáni Tudományos Akadémia könyvtárának előadótermében tartott orosz nyelvű előadást Széchenyi István életművéről, főleg a bakui egyetem tanáraiból és diákjaiból álló hallgatóság előtt. A rendezvényt a bakui magyar nagykövetség kezdeményezte. Az akadémiai könyvtárban bemutatták azt a tablókiállítást is, amelyet Fónagy Zoltán állított össze – Széchenyi születésének 225. évfordulója alkalmából – a Külgazdasági és Külügyminisztérum felkérésére – az MTA alapítójának életművéről. Intézetünk munkatársainak angol és török nyelvű publikációiból álló könyvcsomagot küldött a könyvtárnak.

PKIntézetünk profesor emeritusa, Péter Katalin Női kegyurak Székely Magdolnától Poppel Éváig címmel tart előadást 2017. december 12-én (kedden) 16:00 órától az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Szekfű Gyula Könyvtárában (Bp. 1088 Múzeum körút 6–8.,  I. em. 115.). A meghívó itt látható.

Közelgő eseményeink

Nincsenek események

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata