MRP2017. november 14-én (kedden) 11:00 órai kezdettel intézetünk Tanácsterme (Bp. 1094 Tóth Kálmán utca 4., B. ép., V. em., 33.) ad helyet Mátyás-Rausch Petra Korszakváltás? A Báthory- és a Bethlen-kori erdélyi bányaigazgatás összehasonlító vizsgálata című előadásának. A meghívó itt látható.

Csili2017. november 9-én (csütörtökön) 18:00 órai kezdettel A zsidóság helyzete a két világháború között és a holokauszt címmel tart előadást Paksa Rudolf, intézetünk tudományos munkatársa a pesterzsébeti Csili Művelődési Központban (Bp. 1201 Nagy Győry István út 4–6.) a Rendhagyó Történelemórák című program keretén belül. További részletek itt olvashatóak.

 56menekultekTörténelmi KávéháZ című rendezvénysorozat keretében 2017. november 9-én (pénteken) 17:00 órai kezdettel Kecskés D. Gusztáv, intézetünk  tudományos főmunkatársa tart előadást A menekülő egyén és a világpolitika: a NATO és az 1956-os magyar menekültek címmel az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában (Bp. 1067 Eötvös utca 7.). A meghívó itt olvasható.

mindenki akademiaja bA Magyar Tudomány Napja alkalmából a közszolgálati televízió Mindenki Akadémiája című sorozatában több alkalommal lesz látható Fónagy Zoltán előadása. Intézetünk főmunkatársa azzal a – a történeti bulvárban száz éve kerengő – gyanúsítással foglalkozik, miszerint Széchenyi István gróf valójában nem teljesítette vállalását, amellyel az Akadémia alapítójaként egycsapásra óriási ismertséget és közéleti tekintélyt szerzett. Az előadás először 2017. október 3-án (pénteken) volt látható az M5 csatornán, a következő napokban pedig többször megismétli a Duna, illetve a Duna World is. A felvétel megtekinthető itt.

Közelgő eseményeink

Nincsenek események

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata