A harmadik alkalommal megrendezett Fall European History workshop keretében Bloomingtonban, az Indiana Universityn tartott előadást  2018. november 9-én intézetünk tudományos tanácsadója, a házigazda egyetem professzora, Borhi László Perpetrators, Victims, Bystanders: Arrow Cross Terror in Budapest, 1944–1945 címmel.

A Digitális Műhely következő alkalmára 2018. november 16-án (pénteken) 10:00 órai kezdett kerül sor a Humán Tudományok Kutatóháza (Bp. 1097 Tóth Kálmán u. 4.) VI. emeleti Tanácsteremben. Ez alkalommal Demeter Gábor, intézetünk tudományos munkatársa ad elő az adatbázis-építés problémáiról és lehetőségeiről a GISta Hungarorum projekt kapcsán. További részletek itt olvashatóak.

WP 20181008 14 17 58 ProIntézetünk tudományos tanácsadója, Tóth Ferenc 2018. október 8-án előadást tartott a poznańi Adam Mickiewicz Egyetem történeti intézetében. Az előadása keretében bemutatta kutatásait a 18. századi franciaországi magyar emigráció lengyel kapcsolatairól, majd az azt követő vita során új közös lengyel–magyar kutatások lehetőségei is felmerültek.

mitadtakahabsburgok0012018. október 10-én előadást tartott Pálffy Géza, intézetünk tudományos tanácsadója, a "Lendület" Szent Korona Kutatócsoport vezetője és ifj. Bertényi Iván, intézetünk tudományos főmunkatásra, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója az Eötvös Csoport és a Társadalmi Reflexió Intézet szervezésében. Arra keresték a választ, vajon mit adott Magyarországnak a Habsburg-család? A részletes beszámoló itt olvasható az Újkor.hu-n.

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata