Nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását az akadémiai kutatóintézetek helyzetével kapcsolatosan számos intézmény, testület, szervezet határon innen és túl egyaránt, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szolidaritási nyilatkozatok ide kattintva érhetőek el.

TerA Magyar Tudományos Akadémiaagyar Tudományos Akadémia 2019. évi, 191. közgyűléséhez kapcsolódó előadások keretében az MTA II. Filozófiai és Történettudományok Osztálya és a Magyar Történelmi Társulat 2019. május 16-án műhelykonferenciát rendezett Tér és történelem. A települési helyrajz állandó és változó elemei címmel. Intézetünket előadóként Klement Judit tudományos munkatárs és Tringli István tudományos főmunkatárs képviselték. A konferencia programja itt tekinthető meg.

IMG 7471 32019. május 9-én és 10-én Diverzitás és homogenitás a történelemben, a társadalomban és a környezetben címmel konferenciát szerveztek az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történeti KönyvtárábanIntézetünk részéről Janek István tudományos munkatárs vett részt mint előadó. Előadásának címe Diverzitás a magyar kormányok szlovák politikájában a 19–20. században volt. A konferencia részletes programja itt tekinthető meg.

Bio12019. május 17. és 19. között Biogradban kerül sor magyar–horvát tudományos konferenciára. A tanácskozásra nyolc magyar történészt hívtak meg, köztük intézetünk hat munkatársát. A rendezvényen megvitatják a magyar–horvát közös múlt és közös kultúra valamennyi fontosabb kérdését a középkortól napjainkig. A részletes program itt olvasható.

EgerAz oktatás története az Egri egyházmegyében címmel kerül sor tudományos konferenciára Egerben 2019. május 9-én 10:00 órai kezdettel az Egri Érseki Palota Kulturális és Turisztikai Látogatóközpontjában (Eger 3300 Széchenyi utca 3.). A rendezvényen Balogh Margit tudományos főmunkatárs és Mihalik Béla tudományos titkár, tudományos munkatársa képviselik előadóként intézetünket. A meghívó itt látható.

Besztercebanya kepek 2019 22019. április  23–25. között Besztercebányán, a Szlovák Nemzeti Felékelés Múzeuma, a Szlovák Tudományos Akadémia és a Cseh Tudományos Akadémia szervezésében nemzetközi konferenciát rendeztek A fordulat éve 1939, Szlovákia és Európa a második világháború kezdetén címmel. Intézetünket Janek István tudományos munkatárs képviselte, aki Magyar–szlovák kapcsolatok és a Szovjet diplomácia 1939–40 között címmel tartott előadást. A konferencia részletes programja itt, itt és itt tekinthető meg.

Közelgő eseményeink

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata