Nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását az akadémiai kutatóintézetek helyzetével kapcsolatosan számos intézmény, testület, szervezet határon innen és túl egyaránt, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szolidaritási nyilatkozatok ide kattintva érhetőek el.

DSC054382019. március 1-jén interdiszciplináris tudományos konferenciát szervezett a Szegedi Tudományegyetem A többnemzetiségű államoktól napjaink geopolitikájáig címmel. Intézetünket Janek István és Seres Attila tudományos munkatársak képviselték, akik A Kelet-Tót Köztársaság, avagy a szlovjákkérdés és a magyar külpolitika, illetve A nyikolajevi (ukrajnai) hajógyárak magyar koncesszióba adásának kérdése, 1918–1924 címmel tartottak előadást. A konferencia programja itt olvasható.

8f337c68 51fa 413c a27c 8a666abea95eA római Pontificia Università Gregoriana és az École Française de Rome 2019. február 28. és március 1. között nemzetközi konferenciát szentelt az Apostoli Szentszék által kötött kétoldalú megállapodások 19. és 21. századi történetének. A Pietro Parolin bíboros államtitkár által megnyitott tanácskozáson intézetünk igazgatóhelyettese, Fejérdy András tudományos főmunkatárs a vatikáni keleti politika keretében a szovjet blokk országaival folytatott tárgyalások és megállapodások főbb vonásait ismertette és helyezte el a konkordátumpolitika tágabb kontextusában. A konferencia programja itt tekinthető meg, rövid magyar beszámoló itt található, Fejérdy András előadásának olasz nyelvű összefoglalása pedig itt olvasható.

Patak2018. február 7-én és 8-án került sorra Sárospatakon A "vértelen ellenreformáció" című tudományos tanácskozásra. A rendezvényen intézetünk tudományos munkatársa, tudományos titkára, a "Lendület" Hosszú reformáció Kelet-Európában (1500-1800) kutatócsoport tagja, Mihalik Béla előadást tartott Az 1681. évi vallásügyi cikkelyek alkalmazása a gyakorlatban címmel. A tanácskozás programja itt érhető el.

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata