BrusszelKecskés D. Gusztáv, Intézetünk tudományos főmunkatársa 2017. december 4‒5-én Brüsszelben részt vett a Le pouvoir des intellectuels, le “pouvoir des sans-pouvoir” (selon Vaclav Havel)/Az értelmiségiek hatalma, a „hatalomnélküliek” hatalma (Vaclav Havel szerint) című nemzetközi konferencián. A Belga Királyi Akadémián tartott program azt tárgyalta, milyen magatartásokat tanúsítottak értelmiségiek diktatórikus körülmények között. Kecskés D. Gusztáv Ferenc (François) Fejtő, de la dissidence à l’engagement című előadásában Fejtő Ferenc példáját mutatta be, akinek az 1940-es évek második felében és az 1950-es években a Francia Kommunista Párt kulturális dominanciájával kellett megküzdenie a publikálás érdekében. A konferencia programja itt olvasható.

CUE BTK konfA magyar holokauszt: áldozatiság és emlékezet címmel kerül sor konferenciára a Central European University és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont szervezésében 2017. december 18-án a Humán Tudományok Kutatóházában (Bp. 1097 Tóth Kálmán utca 4., V. em. Tanácsterem), amelyen fiatal kutatók mutatják be új kutatási eredményeiket. A rendezvény nyilvános, de itt regisztrálni kötelező: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. A meghívó itt olvasható.

MediaA Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Médiatörténeti Kutatócsoportja Médiatörténeti mozaikok címmel műhelykonferenciáját rendez 2017. december 12-én (kedden) a Humán Tudományok Kutatóházában (Bp. 1097 Tóth Kálmán u. 4., B. ép., V. em., Tanácsterem). A meghívó a részletes programmal itt látható.

 

mikokep2A Magyar Történelmi Társulat és a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztálya A Magyar Történelmi Társulat szerepe a tudományirányításban. Hét társulati elnök címmel konferenciáját tart 2017. december 6-án (szerdán) az MTA Székházának Kistermében (Bp. 1055 Széchenyi István tér 9.). A meghívó itt tekinthető meg.

Közelgő eseményeink

Nincsenek események

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata