meghivoA Refo500 különböző szervezetek, egyetemek, szemináriumok és múzeumok számára létrehozott nemzetközi fórum, ahol a szereplők a reformáció elmúlt fél évezredének történelmi jelentőségét és időszerűségét vitatják meg. A szervezet hat területre összpontosít, ezek a történelem, teológia, politika, vallás, társadalom és kultúra.
A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont a Refo500 csatlakozott tagja, szervezésében 2012. november 28-án került sor a nemzetközi Refo500 Alapítvány keretében működő reformációtörténeti témacsoport programjának bemutatójára és az ezt követő, workshop jellegű nemzetközi tudományos tanácskozásra.
Erről bővebben itt található információ. A tavalyi konferencián Tóth Zsombor röviden bemutatta a BTK kutatási ütemtervét, megemlítve a 2017-ig terjedő időszak fő projektjeit. Az elsődleges projekt címe: A reformáció és a migráció kultúrája Magyarországon: a református magyarok 500 éves túlélése a világban, amely a magyarok migráció alatti üldöztetésének, száműzetésének és az akkori politikai teológiának a vizsgálatát tűzte ki célul. A magyar projektről bővebben itt olvashatunk.
2013. november 29-én a Történettudományi Intézetben ennek a projektnek az eredményeiről tartanak nemzetközi tudományos tanácskozást magyar és külföldi szakemberek részvételével. A rendezvényről bővebben itt található információ.