Nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását az akadémiai kutatóintézetek helyzetével kapcsolatosan számos intézmény, testület, szervezet határon innen és túl egyaránt, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szolidaritási nyilatkozatok ide kattintva érhetőek el.

Várostörténeti Atlasz Nemzetközi digitális workshop és konferencia Dublinban Szilágyi Magdolna részvételével

IHTA2018 groupAz ír, brit, magyar, lengyel és német várostörténeti atlasz projektek munkatársainak részvételével nemzetközi digitális kerekasztal-megbeszélésre került sor a Királyi Ír Akadémia szervezésében 2018. május 16–17-én, mely rendezvényen Szilágyi Magdolna tudományos munkatárs képviselte az intézetünknél működő Magyar Várostörténeti Atlasz projektet. A megbeszélés központi témája az egyes nemzeti atlaszok 1:2500 méretarányú alaptérképei, valamint azok grafikai és térinformatikai szoftverekkel történő elkészítése volt.

Az első napon a meghívottak összevetették a különböző országokban kiadott atlaszok készítésének eddigi gyakorlatát, különös tekintettel az alaptérképek forrásaira, kartográfiai jellemzőire, stílusára, és az ábrázolt jelenségekre. A második nap fő témája a térinformatikai szoftverek atlasz-projektekben történő alkalmazása volt. A résztvevők fontos előrelépéseket tettek a térképek georeferálása és vektorizálása során alkalmazandó legjobb gyakorlati megoldások kidolgozása felé, melyekről egy közös tanulmányban fognak beszámolni a közeljövőben. A workshopot május 17–18-án az Ír Várostörténeti Atlasz szokásos éves konferenciája követte, amelynek programja itt tekinthető meg.

Közelgő eseményeink

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata