Nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását az akadémiai kutatóintézetek helyzetével kapcsolatosan számos intézény, testület, szervezet határon innen és túl egyaránt, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szolidaritási nyilatkozatok ide kattintva érhetőek el.

Kármán Gábor előadásai Szófiában és Vilniusban

Vilnius2018 szeptember 11. és 15. között 23. alkalommal került sor az oszmán tanulmányokat koordináló nagy nemzetközi szervezet, a Comité International des Études Pré-Ottomanes et Ottomanes (CIEPO) kétévente megrendezett kongresszusára. A szófiai Új Bolgár Egyetemen (Nov Balgarszki Universzitet) tartott rendezvényen a világ minden tájáról mintegy 170 kutató gyűlt össze, hogy legújabb eredményeit a többiek elé tárja. Kármán Gábor előadásában a felső-magyarországi oszmán vazallusállam összeomlását járta körbe. Kutatásai szerint Thököly Imre 1685. letartóztatásában (amely egyenesen vezetett ahhoz, hogy az uralma alatt álló terület a magyar király hűségére tért) kulcsszerepet játszott a Habsburg-oszmán béketapogatózásokon túl az erdélyi diplomácia is, amely ezen az úton próbált megszabadulni egy agresszív riválisától – ezzel tulajdonképpen siettetve a valamelyes önállósággal rendelkező erdélyi fejedelemség bukását is.

A konferencia résztvevői között volt, ahogy korábbi hírünk jelezte, intézetünk egy másik munkatársa, Demeter Gábor is, aki egy kifejezetten a magyarországi török hódoltsággal kapcsolatos szekcióban vett részt, előadása szoros egységet alkotott a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának munkatársával, Szepesiné Simon Éváéval. Ennek keretében közös NKFI-projektjüket, a magyarországi hódoltság birtoklástörténetének térinformatikai adatbázisban való rögzítését és az abból adódó új kutatási lehetőségeket mutatták be. A szekcióban szerepelt még Tóth Hajnalka, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, aki egy 18. század eleji oszmán kéziratgyűjteménnyel kapcsolatos kutatásait ismertette, illetve Papp Adrienn, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régésze is, aki a hódoltsági építészeti emlékek párhuzamait mutatta be az Oszmán Birodalom más területein. A fentieken kívül a kongresszus magyarországi résztvevője volt Péri Benedek, az ELTE Török Filológiai Tanszékének vezetője is, aki egy oszmán irodalomtörténettel foglalkozó szekcióban ismertette legújabb kutatásait.

2018. szeptember 27–28-án a frissen rekonstruált vilniusi nagyhercegi palotában rendezték meg a Splendid Encounters 7: Conflict and Peace-making in Diplomacy 1300–1800 című konferenciát, amelyen szintén részt vett Kármán Gábor, intézetünk képviseletében. A Premodern Diplomats Network által évente szervezett konferenciasorozat a kora újkori diplomáciatörténet kutatóinak egyik legjelentősebb fóruma lett az elmúlt években. Kármán Gábor előadásában a Habsburg–erdélyi, illetve Habsburg–oszmán békeszerződések elemzésén keresztül azt mutatta be, hogyan változott az Erdélyi Fejedelemség politikai státusza, illetve milyen nagy mértékben függött annak értelmezése attól, milyen közegben fogalmazódtak meg annak kritériumai.

Közelgő eseményeink

Isabella Jagiellon, Queen of Hungary (1519–1559)
Cs, febr. 28. 09:00
P, márc. 1.

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata