Nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását az akadémiai kutatóintézetek helyzetével kapcsolatosan számos intézmény, testület, szervezet határon innen és túl egyaránt, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szolidaritási nyilatkozatok ide kattintva érhetőek el.

Konferencia a Magyar Nemzeti Múzeumban

PatchA Magyar Nemzeti Múzeum 2018. október 4–5-én kétnapos nemzetközi tudományos konferenciát rendezett Mozaikcsalád. Közép-európai nemzetek az Osztrák–Magyar-Monarchiában címmel. A rendezvény Norman Stone megnyitó előadása után három kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott.

Az Osztrák–Magyar Monarchia bukása és a nemzetközi társadalom átalakulása című angol nyelvű panelt intézetünk tudományos főmunkatársa, Romsics Gergely vezette. A Kultúrák és közösségek az Osztrák–Magyar Monarchiában című kerekasztal munkájában Varga Bálint tudományos munkatárs képviselte intézetünket. Ezt a részt Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatójának előadása követte. A Modernizáció és a nemzeti–etnikai háttér című harmadik, német nyelvű blokkot intézetünk tudományos főmunkatársa, ifj. Bertényi Iván vezette. Osztrák, horvát partnerekkel közösen Halmos Károly (ELTE BTK) és Szarka László, intézetünk tudományos főmunkatársa, témacsoport-vezetője fejtette ki véleményét. A konferencia eredményeit, amelynek magyar nyelvű programja itt, angol nyelvű programja pedig itt olvasható, Varga Benedek, az MNM főigazgatója foglalta össze.

 

Közelgő eseményeink

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata