Nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását az akadémiai kutatóintézetek helyzetével kapcsolatosan számos intézény, testület, szervezet határon innen és túl egyaránt, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szolidaritási nyilatkozatok ide kattintva érhetőek el.

Konferencia a Magyar Nemzeti Múzeumban

PatchA Magyar Nemzeti Múzeum 2018. október 4–5-én kétnapos nemzetközi tudományos konferenciát rendezett Mozaikcsalád. Közép-európai nemzetek az Osztrák–Magyar-Monarchiában címmel. A rendezvény Norman Stone megnyitó előadása után három kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott.

Az Osztrák–Magyar Monarchia bukása és a nemzetközi társadalom átalakulása című angol nyelvű panelt intézetünk tudományos főmunkatársa, Romsics Gergely vezette. A Kultúrák és közösségek az Osztrák–Magyar Monarchiában című kerekasztal munkájában Varga Bálint tudományos munkatárs képviselte intézetünket. Ezt a részt Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatójának előadása követte. A Modernizáció és a nemzeti–etnikai háttér című harmadik, német nyelvű blokkot intézetünk tudományos főmunkatársa, ifj. Bertényi Iván vezette. Osztrák, horvát partnerekkel közösen Halmos Károly (ELTE BTK) és Szarka László, intézetünk tudományos főmunkatársa, témacsoport-vezetője fejtette ki véleményét. A konferencia eredményeit, amelynek magyar nyelvű programja itt, angol nyelvű programja pedig itt olvasható, Varga Benedek, az MNM főigazgatója foglalta össze.

 

Közelgő eseményeink

Isabella Jagiellon, Queen of Hungary (1519–1559)
Cs, febr. 28. 09:00
P, márc. 1.

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata