Konferencia Kolozsváron a száz éve született Imreh István tiszteletére

Imreh IstvanAz Erdélyi Múzeum-Egyesület, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság Történettudományi Szakbizottsága, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézete és intézetünk 2019. szeptember 12–13-án emlékkonferenciát szervezett a száz éve született Imreh István tiszteletére. A rendezvény részletes programja itt érhető el.
. A konferencián a résztvevők a Házsongárdi temetőben megkoszorúzták Imreh István sírját, majd az EME székházában kétnapos tudományos konferencián emlékeztek meg a történész Imreh István több tudományterületet érintő munkásságáról. Az emlékkonferencián a Bölcsészettudományi Kutatóközpont több munkatársa is részt vett. Intézetünk munkatársai közül Oborni Teréz tudományos főmunkatárs 
Bethlen Gábor Szepesi Kamarájára vonatkozó források számbavételére és értékelésére vállalkozott; Jakó Klára tudományos munkatárs az Erdélyi Fejedelemség keleti külpolitikájának írásbeliségéből adott ízelítőt az ún. Soproni Kódexet vizsgálva;Mátyás-Rausch Petra tudományos munkatárs Bethlen Gábor gazdaságpolitikájáról tartott előadást. Bognár Szabina, a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos munkatársa Imreh Istvánnak a magyar népi jogélet kutatásában betöltött szerepét ismertette.