DSC 07442020. március 3-án került sor a intézetben a Kereszténység és iszlám. Keresztesháború és együttélés válaszútján a 16–17. században című NKFI projekt bemutatkozó ülésére. A projektvezető, intézetünk igazgatója, tudományos tanácsadója, Molnár Antal, aki bevezetőjében elmondta, hogy a kutatócsoport felépítéséből és témaválasztásából adódóan egyaránt épít az irodalom- és a történettudomány eredményeire, illetve nagyon hangsúlyos helyet képvisel benne az eszmetörténeti vonal. A koraújkor hódoltsági és erdélyi művelődésének főként vallási vetületét kutatja, próbálja feltérképezni kereszténység, iszlám, valamint kisebb mértékben zsidóság kapcsolatát, konfrontációját és együttélését.

ZPIntézetünk Újkori Témacsoportja szervezésében kerül sor arra a szakmai beszélgetésére, amelynek témája Závada Pál Hajó a ködben című regénye lesz a Kossuth-díjas író részvételével 2020. március 10-én (kedden) 11:00 órai kezdettel a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Trapéz Termében (Bp. 1097 Tóth Kálmán u. 4., B. ép, VII. em., 16.). A meghívó itt látható.

SB2020. február 12-én került sor a Politikatörténeti Intézetben arról, a fehérterrorról szóló beszélgetésre a Somogyi Béla és Bacsó Béla újságírók ellen elkövetett merénylet 100. évfordulója okán, amelynek egyik résztvevője Paksa Rudolf, intézetünk tudományos munkatársa volt. A rendezvényről készült felvétel itt tekinthető meg.

csempe somogyi bacso 4002020. február 12-én (szerdán) 17:00 órától a Politikatörténeti Intézetben (Bp. 1054 Alkotmány u. 2.) beszélget a fehérterrorról Paksa Rudolf, intézetünk tudományos munkatársa, Bödők Gergely (Clio Intézet) és Csunderlik Péter (Politikatörténeti Intézet/Eötvös Loránd Tudományegyetem) történészekkel a Somogyi Béla és Bacsó Béla újságírók ellen elkövetett merénylet centenáriuma alkalmából. A rendezvényről további részletek itt olvashatóak.

qubit03A magyarok eredetének legfrissebb kutatási irányvonalairól szólt a 2020. január 20-án megtartott harmadik Qubit Live. Az est előadói, Mende Balázs, Sudár Balázs, Szécsényi-Nagy Anna és Türk Attila az egykori és a mai magyarság eredetéről és összetételéről beszéltek a legmodernebb genetikai, bioarcheológiai, klasszikus régészeti és történeti kutatások tükrében. Részletes beszámoló itt olvasható az eseményről.

Közelgő eseményeink

Nincsenek események

refo500-logo