kep 20 001Magyar Nemzeti Múzeum (Bp. 1088 Múzeum körút 14–16.) ad otthont 2019. augusztus 28-án 17:00 órai kezdettel a Rács mögött. Párga '89 című kerekasztal-beszélgetésnek, amelynek egyik résztvevője intézetünk tudományos munkatársa, Mitrovits Miklós. További részletek itt olvashatóak.

Gombaszog2019. július 18-án a Gombaszögi Nyári Tábor vendége volt intézetünk posztdoktor kutatója, Szilágyi Adrienn, aki a Magyar Tudományos Akadémia átalakításáról, ennek fogadtatásáról és hatásairól szóló beszélgetésen vett részt. További részletek itt és itt olvashatóak, illetve videó itt tekinthető meg.

SarajevoA horvátországi Kliofest történelem fesztiválhoz hasonlóan, immár harmadik éve Bosznia-Hercegovinában is megrendezték History Fest Sarajevo címen a történettudomány napjait. A fesztivál keretében más boszniai és hercegovinai helyszíneken (Banja Luka, Mostar, Konjic) is szerveztek programokat. A fesztivál fő témája 1989, a kelet- és délkelet-európai rendszerváltozások és Jugoszlávia felbomlása volt. A fesztiválra intézetünk tudományos főmunkatársa, Sokcsevits Dénes is meghívást kapott, és 2019. május 29-én orosz, francia, lengyel, szlovák, bolgár és bosnyák kutatók társaságában részt vett A szocializmus összeomlása 1989-ben című kerekasztal-beszélgetésen. A szarajevói fesztivál részletes programja itt olvasható.

IMG 50262019-ben a dél-olaszországi Matera és a bulgáriai Plovdiv lettek Európa kulturális fővárosai. Ebből az alkalomból az Európa Pont – az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete 2019. május 20-án kerekasztal-beszélgetést szervezett Egy csésze Európa – Olaszország/Mater címmel. Az est díszvendége Gian Luca Borghese, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója volt, aki ismertette a Materában megrendezésre kerülő programokat.

Konyvfesztival2019Apr27 28 005A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont (így intézetünk is) immár negyedik alkalommal vett részt a Millenárison megrendezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Ennek keretében került sor 2019. április 27-én a Lendületben a Történettudományi Intézet történészei című, az intézet "Lendület" kutatócsoportjainak munkáját bemutató pódiumbeszélgetésre.

refo500-logo