49015043831 bfa4c32bae k2019. november 4-én megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepének 2019. évi rendezvénysorozata. Ebből az alkalomból Eötvös József-koszorút vehetett át Somogyi Éva, intézetünk professor emeritusa, a Habsburg Birodalom és az Osztrák–Magyar Monarchia történetének nemzetközileg is elismert kutatásáért, a birodalom államrendszere sajátosságainak feltárásáért, a birodalmi bürokrácia társadalom- és mentalitástörténetének tisztázásáért; Kollégánknak ezúton is gratulálunk! További részletek itt olvashatóak.

ke1023furediunnep2019. október 23-án Balatonfüreden az 1956. évi forradalom és szabadságharc alkalmából intézetünk igazgtója, tudományos főmunkatársa, Molnár Antal mondott beszédet. További részletek itt és itt érhetőek el.

gallery embed itemZágrábi Magyar Intézet, a rijekai Tengerészeti és Történelmi Múzeum és a Peek&Poke Múzeum szervezésében került sor a Rigojanči – ljubav kao slatko nadahnuće című kiállítás megnyitására 2019. szeptember 26-án a Zágrábi Magyar Intézetben. A tárlat tavaly Rijeka/Fiume leglátogatottabb kiállítása volt, és fontos eszköze annak, hogy Magyarország megalapozza kulturális jelenlétét 2020-ban, amikor Rijeka/Fiume Európa Kulturális Fővárosa lesz. A megnyitó előadást intézetünk tudományos munkatársa, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont kommunikációs referense, Katona Csaba tartotta. Beszámoló horvát nyelven itt, itt és itt olvasható, a galéria pedig itt tekinthető meg.

Roman magyar2019. október 3-án és 4-én kerül sor intézetünk Tanácstermében (Bp. 1097 Tóth Kálmán u. 4., V. em.) a Román–Magyar Történész Vegyes Bizottság XXIV. találkozójára a Pax Habsburgicától a Pax Sovieticáig. Egyesületi kultúra és nacionalizmus a magyar és a román történelemben a kezdetektől napjainkig címmel. A részletes program itt olvasható.

refo500-logo