RJA Zágrábi Magyar Intézet, a rijekai Tengerészeti és Történelmi Múzeum és a Peek&Poke Múzeum szervezésében kerül sor a Rigojanči – ljubav kao slatko nadahnuće című kiállítás megnyitójára 2019. szeptember 26-án 19:30 órai kezdettel a Zágrábi Magyar Intézetben. A megnyitó előadást intézetünk tudományos munkatársa, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont kommunikációs referense, Katona Csaba tartja, majd a kiállítást rendezői, Svetozar Nilović Tozo, a Peek&Poke Múzeum muzeológusa és Tea Perinčić, a Horvát Tengerészeti és Történelmi Múzeuma igazgatója mutatják be., A meghvó itt látható.

Hank 20192019. augusztus 27-én került sor a Hanák Péter Alapítvány díjának idei átadására. Az Alapítvány célja: „fiatal és pályakezdő történészek támogatása, lehetőség biztosítása számukra, hogy kutatásaikkal a történettudomány eredményeit gazdagítsák és azokat minél szélesebb körben közreadhassák." Az idén a díjat Szilágyi Adrienn és Bartha Ákos (mindketten intézetünk posztdoktor kutatói) vehették át, míg Mihalik Béla tudományos munkatárs, tudományos titkár Anonymus-díjat kapott. Mindhármuknak ezúton is gratulálunk!

fodor pal02 746x15002019. június 17-én, halálának 50. évfordulója alkalmából márványtáblát avattak Fekete Lajos történész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja egykori lakóházánál, a Táltos u. 12. szám alatt. A Hegyvidéki Önkormányzat által támogatott avatót az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar kezdeményezte. A rendezvényen a tudós életútját Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója, intézetünk tudományos tanácsadója méltatta. További részletek itt és itt olvashatóak.

horvathgk fit 280x10000A "Lendület" program 2019. évi nyerteseinek egyike intézetünk tudományos főmunkatársa, Horváth Gergely Krisztián. Kutatási programjának címe: Tíz nemzedék és ami utána következik. Vidéki társadalom az úrbérrendezéstől a vidék elnéptelenedéséig (1767–2017).

bolyai nap 2019 cl1 fit 640x10000A fiatal kutatókat érintő legnagyobb presztízsű ösztöndíj, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat idén 151-en nyerték el. A Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében 2019. június 26-án megtartott Bolyai-napon elismerésben részesültek azok a korábbi ösztöndíjasok is, akik a legeredményesebb munkát végezték. Bolyai-plakettet vehetett át Demeter Gábor, intézetünk tudományos főmunkatársa, míg Bolyai Öszöndíjat nyert Mihalik Béla, intézetünk tudományos munkatársa, tudományos titkára. Mindkettőjüknek gratulálunk! További részletek itt olvashatóak, az esemény képgaliériája itt tekinthető meg.

refo500-logo