IMG 7370A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezésében került sor 2020. február 28-án a Csata a Harsány-hegynél (1687–2020) című időszaki kiállítás megnyitójára, valamint a Háború, régészét és kulturális örökségvédelem III. című konferenciára. Az időszaki kiállítást megnyitó előadását intézetünk tudományos tanácsadója, Tóth Ferenc tartotta. A rendezvény meghívója itt tekinthető meg.

MaszkaIntézetünk tudományos főmunkatársa, Sokcsevits Dénes (aki 2020. január 15-én már beszélt a rendezvényről a bajai városházán) kezdeményezésére és javaslatára 2020. február 22-én Baja város polgármestere, Nyirati Klára fővédnökségével, a város támogatásával és a bajai Horvát Önkormányzat és a város csapata szervezésében megújult az immár közel három évtizede feledésbe merült bunyevác farsangi alakos népszokás, a maszkajárás (bunyevácul maškare).

images 1Az egykori Lotaringiai Hercegséghez tartozó Nancy történetének fénykora Leszczynski Szaniszló, korábbi lengyel király uralkodásának idejére esik. Ekkor épült fel a város világhírű központja és számos neves intézmény alapítására is sor került. Ezek közül a leghíresebb az 1750. december 28-án alapított Société royale des Sciences et Belles-Lettres de Nancy nevű tudós társaság, a mai Académie de Stanislas jogelődje és a vele együttműködő városi nyilvános könyvtár.

TF2020. január 30-án került sor Londonban Magyarország Londoni Nagykövetsége szervezésében a Louis XIV, Ferenc Rákóczi and the Fate of Hungary című rendezvényre, amelyen Philip Mansel (Society for Court Studies) és intézetünk tudományos tanácsadója, Tóth Ferenc tartottak előadást. A rendezvény keretében mutatták be Philip Mansel nemrég megjelent, King of the World. The Life of Louis XIV című könyvét.

BM2020. január 29-én került sor intézetünk tudományos főmunkatársa, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont általános főigazgató-helyettese, Balogh Margit Mindszenty József (1892–1975) című munkájának nyilvános vitájára a Magyar Tudományos Akadémia Székházában. Értekezését sikeresen, 100%-os értékeléssel védte meg az MTA Doktori Tanácsa és a teltházas közönség előtt. A munka opponensei Bayer József, az MTA rendes tagja; Varga Zsuzsanna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatója és Gárdonyi Máté, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója voltak. Az értekezés megtekinthető az MTA Könyvtárában (Bp. V., Arany J. u. 1.), valamint az MTA honlapján itt. Ezúton is szívből gratulálunk!

Közelgő eseményeink

Nincsenek események

refo500-logo