Avarok pusztai boritoAz MTA BTK Magyar Őstörténeti Témacsoport és a Martin Opitz Kiadó közös kiadásában megjelent Lőrinczy Gábor 60. születésnapjára összeállított Avarok pusztái (szerk.: Anders AlexandraBalogh CsillaTürk Attila) című tanulmánykötet. A tartalomjegyzék itt tekinthető meg.
A kötet ára 6500 Ft. Kiadói kedvezménnyel megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az MTA BTK Történettudományi Intézetben (Bp. 1014 Úri u. 53. I. emelet 57., kedd, péntek 9.00–15.00 óráig, illetve előzetes egyeztetést követően a többi munkanapon is) vagy megrendelhető a e-mail címen, illetve a 224–6700/624 telefonszámon. A kötet a kiadón kívül kapható a Polihisztor Könyv Kft. könyvesboltjában (amely a TTI-től közvetlenül megrendelt kiadványok átvételi pontjaként is működik) és webáruházában is, valamint partnereinknél.

Lőrinczy Gábor régész a magyarországi avar és honfoglalás kori régészet meghatározó alakja. 2012-ben, 60. születésnapján a magyar régészet kiváló kutatói, valamint külföldi szakemberek, összesen 53 szerző köszöntötte. Az ünnepi kötet végül 2014-ben jelenhetett meg a Martin Opitz Kiadó, az MTA BTK Magyar Őstörténeti Témacsoportjának, valamint az PPKE BTK és az ELTE BTK Régészeti Tanszékeinek összefogásával és a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával. Ez a széles körű együttműködés is jelzi, hogy a kötet szakmai színvonala nem mindennapi. A kiadvány döntően a Kárpát-medence szarmata-, népvándorlás-, honfoglalás- és Árpád-korának régészetével foglalkozik, új leletközléseket tartalmaz, és különböző kutatási problémákat tárgyal. A szerzők jelentős része a hazai népvándorlás és honfoglalás kori régészet új, fiatal, tehetséges generációját képviseli. A kötet a korszak legfrissebb eredményeit foglalja össze és tárja a történeti-régészeti kutatás, valamint a művelt nagyközönség elé, de egyetemi oktatási segédletként is használható. A tanulmányok végén angol nyelvű összefoglaló olvasható. A honfoglalás kori és magyar őstörténeti fejezet mellett az avar kori, és az ehhez a periódushoz kapcsolódó archaeometriai kutatások eredményeit bemutató rész a kötet talán legkiemelkedőbb része. Az egész munka tematikája jól mutatja a mai modern hazai régészeti kutatás interdiszciplináris jellegét, a népvándorlás kori fejezet végén található antropológiai és archaeozoológiai tanulmányok pedig a korszak gazdasági és társadalmi viszonyaihoz szolgáltatnak érdekes és fontos, a régészet számára eddig elérhetetlen eredményeket. A 690 oldal terjedelmű, színes képekkel gazdagon illusztrált kötet hűen tükrözi az ünnepelt sokoldalúságát és a hazai régészeti kutatások sokszínű világát.