Toth F borito1 jpegA Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont kiadásában megjelent Tóth Ferenc: Egy magyar származású francia diplomata életpályája – Francois de Tott báró (1733–1793) című kötete. A könyv tartalomjegyzéke itt olvasható.
Részlet az Előszóból: „Annak ellenére, hogy emlékiratai igazi könyvsikernek bizonyultak, a magyar származású François de Tott báró még napjainkban is meglehetősen titokzatos és kevéssé ismert személyiségnek számít. Egyfelől e diszkrét és rejtélyes egyéniség a korszak titkos diplomáciájában tevékenykedett – ahogyan már zsenge gyermekkorától erre a szerepre szánták –, másfelől pedig Tott báró teljes mértékben megtestesítette a felvilágosodás korának kozmopolita európaiságát, mivel élettörténete egyik nemzet történelmének konvencionális keretébe sem illeszkedik igazán. Emiatt az életéről szóló levéltári források többségét mindeddig sem a francia, sem a magyar történészek nem dolgozták fel kellő alapossággal ahhoz, hogy azokból egy valóban részletes és átfogó életrajz álljon össze.”

„A kötet szerzőjének a célja, hogy történelmi forrásokon alapuló hiteles képet rajzoljon a felvilágosodás kori nemzetközi kapcsolatok e kiemelkedő képviselőjéről. Elsősorban történelmi életrajzról van szó, amelynek segítségével megérthetjük, hogy e személyiség életpályája milyen helyet foglalt el a francia diplomácia összetett palettáján."

A kötet ára 3000 Ft. Kiadói kedvezménnyel megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az MTA BTK Történettudományi Intézetben (Bp. 1014 Úri u. 53., I. emelet 57., munkanapokon 9.00–15.00 óráig) vagy megrendelhető a e-mail címen, illetve a 224–6700/624-es telefonszámon. A kötetet a kiadón kívül partnereinknél vásárolhatja meg.