Nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását az akadémiai kutatóintézetek helyzetével kapcsolatosan számos intézmény, testület, szervezet határon innen és túl egyaránt, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szolidaritási nyilatkozatok ide kattintva érhetőek el.

TK2017. május 16-án az Indexen jelent meg Kolozsi Ádám írása Mennyi mindent nem tudunk a Tanácsköztársaságról? címmel. Az írás a Magyar Tudományos Akadémián 2017. április 19-én nagy sikerrel vetített, Borsody István rendezte 133 nap – a Tanácsköztársaság története című hiánypótló filmet ismerteti, amelynek elkészítésében intézetünk több munkatársa is részt vett. A teljes írás itt olvasható.

FpFodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, intézetünk igazgatója a kultura.hu-nak nyilatkozott a magyar történelmi filmek kapcsán, rámutatva, hogy a történésztársadalommal, alkalmas forgatókönyvírókkal és rendezőkkel összefogva lenne célszerű szórakoztató és egyben tanító magyar történelmi sorozatot készíteni. A teljes beszélgetés itt olvasható.

MR2017. április 27-én Seres Attila, intézetünk tudományos munkatársa volt a vendége a Mária Rádió Márton Áron élete és kora című, havi rendszerességgel jelentkező élő műsorának. A műsorban kollégánk Márton Áron erdélyi katolikus püspök egyházvezetői tevékenységére vonatkozó lengyelországi és oroszországi kutatási eredményeiről beszélt. 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata