Nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását az akadémiai kutatóintézetek helyzetével kapcsolatosan számos intézmény, testület, szervezet határon innen és túl egyaránt, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szolidaritási nyilatkozatok ide kattintva érhetőek el.

2016. július 31-én a Klubrádió Panoptikum című műsora Horthy Miklós életének vitatott eseményeivel, időszakaival foglalkozott. A műsor vendége Turbucz Dávid, intézetünk tudományos munkatársa volt. A beszélgetés meghallgatható itt.

TN6 B1454344A Bartha Ákos, intézetünk MTA posztdoktorként foglalkoztatott kutatója közreműködésével megjelent Népiblog-kötetről közölt hosszabb lélegzetű írást az Újkor.hu 2016. június 28-án, az Index 2016. július 5-én, valamint a Mandiner 2016. július 9-én: ezek itt és itt tekinthetőek meg. A 2016. június 2-án megrendezett könyvbemutatóról a Mandiner számolt be még aznap). Szintén a Népibloghoz kapcsolódik, hogy Bartha Ákos és Péterfi Gábor a Lánchíd Rádió Kulissza című műsorában beszélgetett a vállalkozásról. Az adás itt hallgatható meg.

10hungary1 master768A Szigetvár és Turbék politikai, katonai és szakrális szerepe az oszmán–Habsburg nagyhatalmi vetélkedésben és a magyarországi török berendezkedésben – tények és emlékezet című OTKA-kutatás (vezetői: Fodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, intézetünk igazgatója és Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi docense) égisze alá tartozó szigetvári ástatásokról számolt be a New York Times. A cikk itt olvasható.

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata