MRs2017. október 12-én intézetünk tudományos munkatársa, Seres Attila volt a vendége a Mária Rádió Márton Áron élete és emlékezete című magazinműsorának. Kollégánk az élő adásban Márton Áron erdélyi püspök és a lengyel katolicizmus közötti kapcsolatokra vonatkozó, legfrissebb varsói kutatásairól számolt be. Az általa feltárt levéltári iratok alapján felhívta a figyelmet arra, hogy milyen jelentőséggel bírna, ha a lengyel állam rehabilitálná a Márton Áron lengyel állami kitüntetésére irányuló, de meg nem valósuló 1939. évi lengyel diplomáciai kezdeményezést.

SzigmaAz InfoRádión a közelmúltban indult útjára a Szigma – a holnap világa című félórás műsor,  amelyben a Magyar Tudományos Akadémia kutatói legújabb eredményeit mutatják be közérthetően (további részletek itt olvashatóak). A magazin 2017. szeptember 19-ei adásában a caporettói áttörésről beszélt intézetünk tudományos munkatársa, az első világháborús OTKA-kutatócsoport tagja, Katona Csaba. További részletek itt olvashatóak, míg az adás itt hallgatható meg.

FP491Az M1 2017. augusztus 29-i Ma reggel című adásában Fodor Pál, intézetünk igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója a mohácsi csata 491. évfordulója alkalmából mutatott rá arra, hogy tévedés a török hódítás korszakát 1526-tól vagy esetleg 1541-től számítani. 1390-től, amikor az első rigómezei csata után a törökök első ízben betörtek Magyarország területére, az ország egyharmadának mindennapi „élményévé” vált, a török csapatok támadása. A teljes műsor itt tekinthető meg.