Nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását az akadémiai kutatóintézetek helyzetével kapcsolatosan számos intézmény, testület, szervezet határon innen és túl egyaránt, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szolidaritási nyilatkozatok ide kattintva érhetőek el.

Intézetünk tudományos főmunkatársa, témacsoport-vezetője, Pótó János a Kossuth Rádió A Hely című műsorában szerepelt 2015. október 23-án. A műsor az 1956-ban ledöntött Sztálin szobor kapcsán foglalkozott a Szoborparkba került „műalkotás”-okkal, és azzal, hogy miképpen lehet az ilyen-olyan minőségű műtárgyakat szoborként is értelmezni. Az adás itt hallgatható meg.

TetelCastrum Tetel Program keretében 2005 óta folynak régészeti kutatások a solti Tételhegyen. Szentpéteri József, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos titkára, intézetünk tudományos főmunkatársa egy 1951-ben ismertté vált temetkezés pontos lelőhelyét azonosította, majd 2015. október 5–12. között munkatársával, Petkes Zsolttal, az MTA BTK Magyar Őstörténeti Témacsoport régészével együtt hitelesítette a temetőt. A feltárásról Szentpéteri József a BAON.HU-nak nyilatkzott, a tudósítás itt olvasható. 

BethlenBethlen Gábor uralkodásának és uralkodói személyiségének kutatása napjainkban sem veszített aktualitásából. A Kossuth Rádió Regényes történelem című műsorában Kiss Péter Ernő kérdéseire válaszolva Oborni Teréz, intézetünk tudományos főmunkatársa, témacsoport-vezetője és tudományos titkára főként az ünnepi Bethlen-év (2013) új eredményeire figyelve, abból válogatva, a fejedelem politikai céljaival, diplomáciai lépéseivel kapcsolatban néhány érdekességre hívta föl a figyelmet. A 2015. szeptemben 11-én elhangzott beszélgetés itt hallgatható meg.

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata