Nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását az akadémiai kutatóintézetek helyzetével kapcsolatosan számos intézmény, testület, szervezet határon innen és túl egyaránt, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szolidaritási nyilatkozatok ide kattintva érhetőek el.

ABTLAz Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára adott otthont 2015. december 7-én a Főkonzulok, követek és nagykövetek, 1945–1990 című kötet nagy sikerű, telt ház előtt zajló bemutatójának. Az eseményről – többek között – tudósított az Info Rádió, az Orient Press, a Magyar Hírlap, a Zeta Press, a Múlt-kor, a Magyar Idők és a 168 Óra.

A szovjet megszállás áldozatainak emlékére tervezett emlékmű  kapcsán beszélgetett a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Bolgár György Stark Tamással, intézetünk tudományos főmunkatársával.  A beszélgetés itt hallgatható meg (a 15. perctől).

A Kossuth Rádió 2015. november 22-i Gondolat-jel című műsorában Lovász László, az Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyilatkozott a Magyar Tudomány Ünnepe kapcsán, majd az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont több munkatársa adott interjút. Fodor Pált, az MTA BTK főigazgatóját, intézetünk igazgatóját Szülejmán szultánról és Európáról kérdeztek, Richter Pál, az MTA BTK Zenetudományi Intézet igazgatója az erdélyi prímás-verseny kapcsán osztotta meg gondolatait, míg Fülemile Ágnes, az MTA BTK Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa a Várkert Bazárban megnyílt kiállítás kurátoraként nyilatkozott a magyar kézművességről és mai továbbéléséről. A műsor itt hallgatható meg.

SzulA zürichi Die Weltwoche ez évi 46. számában látott napvilágot Boris Kálnoky tollából a Das Herz des Sultans című írás, amely a Fodor Pál (a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, intézetünk igazgatója) és Papp Norbert (a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi docense) vezette OTKA-kutatás (Szigetvár és Turbék politikai, katonai és szakrális szerepe az oszmán-Habsburg nagyhatalmi vetélkedésben és a magyarországi török berendezkedésben – tények és emlékezet) friss eredményeire hívja fel a figyelmet, különös tekintettel a szigetvári ásatásokra. A rangos nemzetközi lapban a magyar tudományos kutatásokról szóló írás itt olvasható.

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata