feliratAz utolsó feketehimlő-járvány Európában címmel megjelent A hétköznapi élet története blogon a járványok történetével foglalkozó cikksorozat következő része. Intézetünk tudományos főmunkatársa, Bíró László a már régóta legyőzöttnek hitt feketehimlő  utolsó európai fellángolásáról írt, amelyre Jugoszláviában került sor 1972-ben. A teljes szöveg itt olvasható.

Kzlent„Merüljön alá a mikve vizében”. Zsidók rituális tisztasági szokásai és a járványok címmel megjelent címmel A hétköznapi élet története blogon a járványok történetével foglalkozó cikksorozat következő része. Czingel Szilvia kulturális antropológus a zsidóság speciális járványhelyzetéről írt. A rituális tisztálkodásuk és a szeparáltságuk miatt valamelyest védettebbek voltak, ugyanakkor "másságuk" miatt gyakran tették meg őket bűnbaknak, ami olykor halálos következményekkel járt. A teljes szöveg itt olvasható.

bercheny ladislas ignace comte deHuszárkarddal a pestis ellen. Magyar emigránsok a nagy marseille-i pestisjárvány idején címmel megjelent A hétköznapi élet története blogon a járványok történetével foglalkozó cikksorozat 6. része. Tóth Ferenc, intézetünk tudományos tanácsadója posztjában egy ismeretlen járványtörténeti epizódot beszél el: magyar huszárok a pestis ellen francia földön. A teljes szöveg itt olvasható.

004kato3„Tetemes hatást gyakorolt a fürdői életre.” Kolerajárványok Balatonfüreden a 19. században címmel megjelent A hétköznapi élet története blogon a járványok történetével foglalkozó cikksorozat 5. része. Katona Csaba, intézetünk tudományos munkatársa, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont kommunikációs referense posztjában azt mutatja be, miként érintettek a 19. századi kolerajárványok Balatonfüredet, a polgári fürdőélet magyarországi bölcsőjét, ahol egy átlagos évben inkább a diszkréten kezelt nemi bajok veszélyeztették a vendégek egészségét, de a kolerajárványok idején ez jelentőségét vesztette. A teljes írás itt érhető el.

paul fu rst der doctor schnabel von rom coloured version„Maradjon egy hónapra elkülönítve”. Karanténok és pestisjárványok a középkorban címmel megjelent A hétköznapi élet története blogon a járványok történetével foglalkozó cikksorozat 4. része. Vadas András, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar oktatója a járványos betegségek terjedése ellen évszázadok óta használt – sokáig egyetlen hatásos – eszköz, a karantén intézményének keletkezéstörténetét beszéli el. A karantén mint a járványos betegségek elleni védekezés eszköze hosszú múltra tekint vissza. Bár már az ókorban is találkozunk hasonlóval, a késő középkortól terjedt el szélesebb körű alkalmazása. Magának a szónak az eredete is a középkorba vezet vissza minket. A teljes írás itt olvasható.

refo500-logo