Nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását az akadémiai kutatóintézetek helyzetével kapcsolatosan számos intézmény, testület, szervezet határon innen és túl egyaránt, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szolidaritási nyilatkozatok ide kattintva érhetőek el.

Megjelent a Világtörténet 2015. évi 4. száma

VT 2015 4 borito 1honlapraA Világtörténet 2015. évi, az orosz Birodalommal foglalkozó 4. száma 2016. január 19-étől kapható a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetben. A helyben megvásárolt, illetve az Intézettől közvetlenül megrendelt lapszám kedvezménnyel vehető meg. Postai csomagküldés esetén a postaköltség a vásárlót terheli. Az egyes számok megvásárolhatóak, illetve megrendelhetőek: MTA BTK Történettudományi Intézet (Bp. 1014 Úri u. 53., I. em. 57-es iroda; telefon: 224–6700/624, 626-os mellék; e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), illetve partnereinknél. A folyóirat teljes évfolyama előfizethető bármely hírlapkézbesítő postahivatalnál. Az új szám tartalomjegyzéke itt tekinthető meg.

Az elmúlt 10–15 évben az oroszországi kutatók körében ismét megélénkült az érdeklődés a birodalmi tematika iránt. A tudományos szempontokon túl ebben nyilván szerepet játszottak más körülmények is – mindenekelőtt az a máig meglévő élénk társadalmi érdeklődés, amely a Szovjetunió felbomlásának történetét övezi –, ám ezek nem zavarták meg az elmélyült kutatói munkát, inkább inspirálták azt. Látva az oroszországi birodalomkutatás figyelmet érdemlő eredményeit és gazdag szempontrendszerét, a Világtörténet szerkesztősége indokoltnak találta, hogy egy önálló blokkot szenteljen az Orosz Birodalom történetének. A tematikus összeállítás bepillantást enged a magyarországi kutatásokba, bizonyítva, hogy a magyar kutatókat is foglalkoztatja a birodalmi szerveződés megannyi vonatkozása. Jelen számban az egyes tanulmányok főképpen a birodalmi központ és a határterületek gazdasági viszonyaira, az Orosz Birodalomban élő népek-nemzetek életének, jogállásának megszervezésére, a birodalmi ideológia közvetítésének bizonyos formáira fókuszálnak.

Közelgő eseményeink

Nincsenek események

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata