PG2A MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoportjának új kutatási eredményei egyre nagyobb figyelmet kapnak a szaktudomány berkei mellett az országos és helyi médiákban egyaránt. Legújabban a magyar tudomány és a Lendület Program kutatási eredményeiről rendszeresen tudósító Novum TV számolt be két részben az Intézetünk tudományos tanácsadója, Pálffy Géza vezette interdiszciplináris kutatócsoport legfrissebb felfedezéseiről. Az első rész (11:17 perctől kezdve) itt, míg a második felvétel itt (13:07-től indulva) tekinthető meg.

PGA TV-felvétel első részében (MTA Lendület – mai vendégünk Pálffy Géza történész címmel) Kiss Erika művészettörténész és a Kutatócsoport vezetője a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött régi koronaládára vonatkozó legújabb ismereteket osztotta meg a nézőkkel. Nemcsak a 17. századtól egészen 1938-ig használt koronaláda legfőbb jellegzetességeit és a benne őrzött koronázási jelvényeket mutatták be, de megismerhettük a láda különleges lezárásának és őrzésének, sőt még 1638. februári, III. Ferdinánd első felesége (Mária királyné) koronázását megelőző feltörésének körülményeit is.

PG ermeA második TV-felvétel (Koronázási pálca és érmék – barangolás Pálffy Géza történész kincsei közt címmel) elsőként mutatta be a nagyközönségnek a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből két eddig sohasem látott koronázási kincsünket. Előbb Tóth Csaba szakmuzeológus a kutatócsoport numizmatikus tagjai (Tóth mellett Soltész Ferenc Gábor) által felfedezett koronázási felajánlási érmet (Opfermünze) ismertette. Ez a 104 gramm súlyú, egyetlen példányban készült és az áldozás során a koronázótemplom oltárára helyezett arany koronázási érme az utolsó pozsonyi uralkodókoronázásról, V. Ferdinánd király 1830. szeptember végén tartott szertartásáról származik.

PG pálcaEzt követően Kiss Erika és Pálffy Géza egy a Lendület Kutatócsoport által felfedezett nemzeti kincset mutatott be, amely egy bécsi aukcióról került jelentős állami támogatás segítségével a Nemzeti Múzeumba. Nevezetesen azt a gyémántokkal díszített udvarmesteri pálcát, amellyel 1792. június 6-án az első budai koronázáson, I. Ferenc király szertartásán vezényelte a ceremóniát Pálffy Károly Jeromos magyar királyi udvarmester, majd azt a korabeli szokásoknak megfelelően a koronázás után hazavihette és családja gyűjteményében megőrizhette. Tetején ugyanaz a szent koronás magyar államcímer látható, mint ma minden magyar állampolgár személyi igazolványán. Ez jól jelzi a magyar államiság régi és évszázadokon át tartósan továbbélő hagyományait.